Professori: Liittoutuminen yksi vaihtoehto Finnairille

Finnairin pitää varoa leikkaamasta henkilöstökuluja liikaa, varoittaa Tampereen teknillisen yliopiston liikenne- ja kuljetustekniikan professori Jorma Mäntynen.

- Palvelubisneksessä tulee vastaan raja, jossa säästöt alkavat syödä henkilöstön tyytyväisyyttä niin paljon, että se vaikuttaa jo palvelun laatuun, Mäntynen sanoi STT:lle. Toistaiseksi näin ei ole Finnairilla hänen mielestään käynyt, mutta riski on syytä tiedostaa.

Finnair käy parhaillaan yt-neuvotteluja, jotka saattavat johtaa jopa 540:n matkustamohenkilökuntaan kuuluvan ulkoistukseen ja 140 hengen irtisanomiseen hallinnosta ja tukitoimista. Vapaaehtoisista säästöistä ei saatu sopua.

Yksi tapa karsia kuluja on tiiviimpi liittoutuminen alan isompien pelurien kanssa.

- Finnair on jo tehnyt syvempää strategista yhteistyötä muun muassa Japan Airlinesin ja British Airwaysin kanssa. Yksi tulevaisuuden vaihtoehto on, että Finnair voisi olla osa jotain suurempaa konsernia. Tyypillistä tällaisille konserneille on, että niiden sisällä on erilaisia, omalla brändillään toimivia yhtiöitä, Mäntynen pohti.

Finnair julkistaa alkuvuoden tuloksensa keskiviikkona. STT:n haastattelemat analyytikot ennakoivat yhtiön lentäneen edelleen tappiolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.