Professori: "Venäjä on vain pyöristysvirhe"

Kansainvälisissä sijoittajapiireissä pidetään Venäjää ja Ukrainan kriisiä mitättömänä ongelmana maailmantaloudelle.

– Meidän näkökulmasta voisi ajatella, että amerikkalaiset sijoittajat olisivat hirveän huolissaan, mitä Ukrainassa tapahtuu, mutta eivät he näytä olevan. Maailmalla se ei näytä hirveästi murehduttavan, sanoo alkuviikosta Lontoossa vieraillut ja kansainvälisiä sijoittajia kuullut Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.

Hän muistuttaa, että maailman osakemarkkinaindeksissä Venäjän paino on mitätön, kun esimerkiksi Yhdysvaltojen osuus on 58 prosenttia ja Japanin kahdeksan prosenttia.

– Venäjä ei ole tässä isossa indeksissä kuin pyöristysvirhe.

Kehittyvien markkinoiden osakemarkkinaindeksissäkin Venäjän paino on vain viisi prosenttia, kun esimerkiksi Taiwanin osuus on kymmenen ja Etelä-Korean 11.

– Venäjän pörssi ei juuri kiinnosta sijoittajia. Sitä ei koeta houkuttelevaksi sijoituskohteeksi, koska ei tiedä, mitä sieltä saa. Se on ollut aina maailman halvimpia pörssejä. Ei kuitenkaan ei auta, että ostaa halvalla, jos arvo ei koskaan nouse.

Venäjän markkina on Puttosen mukaan sijoitusmielessä kuin kestolotto. Siellä tulee täysin ennakoimattomia pyrähdyksiä ja romahduksia.

– Se on uhkapeliä. Kun sijoittaa Venäjälle, on tasaisen epäselvää, yrittääkö johto maksimoida osakkeenomistajan arvoa. Sekin on epävarmaa,  jaetaanko voittoa osakkeenomistajille ollenkaan, jos sitä tulee, Puttonen analysoi.

Hän korostaa, että Venäjällä on Suomelle ja suomalaisille yrityksille iso merkitys yhteisen rajan ja ison lähimarkkinan takia.

– Ehkä sitä kauttakin, että moni suomalainen on kokenut kannattavana ostaa, kun venäläisiä osakkeita saa halvalla. Halpoja ne ovat edelleen, oikeastaan vielä halvempia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.