Professori: Venäjä politisoi Fennovoima-hankkeen

Kroatialaisen pienyhtiön ilmaantuminen mukaan Fennovoima-hankkeeseen on uusi todistus siitä, miten tärkeä hanke on Venäjälle ja Rosatomille, sanoo Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

– Sitä halutaan viedä eteenpäin keinolla millä hyvänsä. Firman kokoa katsomalla näkee, ettei kyse ole aidosta toimijasta, Tynkkynen sanoo.

Laveasti tulkiten Migrit Solarna Energija täyttää Fennovoiman periaatepäätöksen vaatimuksen, koska se on EU-maasta. Tynkkysen mielestä on kuitenkin selvää, että yhtiötä käytetään bulvaanina välittämättä siitä, miten uskottavalta se vaikuttaa.

– Putinin hallinnolle ei ole väliä, vaikka asia politisoituu. On ilmiselvää, että siellä on venäläistä rahaa taustalla. Epäselvää on, onko taustalla suoraan Rosatom vai oligarkkeja, joita on Venäjän hallinnon puolelta painostettu ottamaan tähän osaa.

Suomalaiset poliitikot ovat pyrkineet pitämään kysymystä Fennovoimasta puhtaasti energiapoliittisena ja taloudellisena, mutta ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä ei ole mahdollista välttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.