Puhelimen käyttö Euroopassa halpenee tänään reilusti

Voimaan tullut EU-lainsäädäntö halventaa huomattavasti suomalaisten netissä surffailua Euroopassa.

Verkkovierailu- eli roaming-maksujen perintä EU:n sisällä loppuu tänään.

Voimaan tullut EU-lainsäädäntö halventaa huomattavasti suomalaisten netissä surffailua Euroopassa.

Osa suomalaisoperaattoreista anoi ja sai Viestintävirastolta poikkeusluvan jatkaa roaming-maksujen keräämistä. Niilläkin tiedonsiirron hinta kuitenkin laskee noin 90 prosenttia.

Elisa ja DNA keräävät edelleen roaming-lisämaksua tiedonsiirrosta. DNA:lla puhelut ja tekstiviestit ovat Euroopassa jatkossa kotimaan hinnoissa, Elisalla ne maksavat muutaman sentin yli kotimaan hintojen.

Telian liittymillä puolestaan niin puhelut, viestit kuin surffaaminenkin ovat EU:n sisällä samoissa hinnoissa kuin kotimaassa, kunhan netin käyttö pysyy tietyissä rajoissa.

Poikkeuslupaa hakeneet operaattorit perustelivat ratkaisuaan pelolla siitä, että roaming-maksujen poistuminen kokonaan olisi kasvattanut niiden kustannuksia liikaa ja nostanut pidemmällä aikavälillä kotimaan hintoja. Kotimaiset operaattorit joutuvat maksamaan asiakkaidensa ulkomailla tapahtuvasta tiedonsiirrosta ja puheluista ulkomaisille operaattoreille.

Suomalaisasiakkailla on jo aiemmin voinut olla liittymiä, joihin on sisältynyt tietty maksuton surffailukiintiö Euroopassa.

Viestintävirasto perusteli poikkeuslupien myöntämistä sillä, että Suomen hintataso on kansainvälisesti vertailtuna edullinen ja valtaosa liittymistä sisältää rajattoman datakäytön. Suomesta myös matkustetaan enemmän ulkomaille kuin ulkomailta Suomeen, ja suomalaiset ovat maailman kärkeä mobiilidatan käytössä.

– Poikkeuslupamenettelyn tarkoituksena on varmistaa, ettei roaming-sääntely vaaranna kotimaan laskutusmallia ja johda esimerkiksi kotimaan hintatason nousuun tai muutoksiin rajattomien datapakettien tarjonnassa, sanoo viraston lakimies Marko Priiki.

Viestintäviraston kommenteilla, kaksi viimeistä kappaletta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.