Puhelinoperaattorien hintakisa rauhoittui – liittymien vaihtaminen väheni alkuvuonna

Suomalaiset ovat tänä vuonna vaihtaneet matkapuhelinoperaattoria laiskemmin kuin viime vuonna. Alkuvuonna tehtiin 37 400 vaihtoa vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Operaattorin vaihtaminen on kuitenkin yhä yleistä, sillä alkuvuonna siirrettiin 413 200 matkapuhelinnumeroa teleyritykseltä toiselle.

Tiedot perustuvat Suomen Numerot Numpac Oy:n perjantaina julkaisemiin tilastoihin. Kaikki Suomessa tehtävät numeronsiirrot toteutetaan Numpacin hallinnoimalla tietokantaohjelmalla, jossa on tieto kaikista siirretyistä matkapuhelinnumeroista ja kiinteän verkon puhelinnumeroista.

Oman matkapuhelinnumeron säilyttäminen operaattorin vaihdoksen yhteydessä tuli mahdolliseksi elokuussa 2003. Sitä ennen operaattoria vaihdettaessa myös puhelinnumero muuttui.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on 16 vuodessa siirtynyt jo 12,048 miljoonaa matkapuhelinnumeroa teleyritykseltä toiselle.

 

Tietoliikennekonserni DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen sanoo, että operaattorien vaihtamisessa on palattu tavanomaiselle tasolle. Viime vuonna asiakkaat vaihtoivat operaattoria useasti kovan hintakilpailun takia.

– Varsinkin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla kampanjointi oli aggressiivista. Kampanjointi alkoi rauhoittua loppuvuodesta. Kilpailua on edelleen, mutta ylilyöntejä ei tällä hetkellä ole, hän sanoo.

Perjantaina tuloksensa julkistaneen DNA:n matkaviestinnän liittymäkohtainen liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 18,40 eurosta 18,60 euroon.

Leinosen mukaan kyse ei kuitenkaan ole hintojen nostamisesta, vaan siitä, että entistä isompi osa asiakkaista hankkii aiempaa nopeampia 4G-liittymiä. Asiakkaat hankkivat enimmäisnopeudeltaan parempia liittymiä esimerkiksi videoiden katsomisen takia.

– Nyt myyntiä tehdään aiemman 50 megabitin sijasta 100:n, 200:n tai 300 megabitin liittymillä.

Tämän vuoden toisella neljänneksellä DNA:lla matkaviestinliittymien vaihtuvuus pieneni ja oli 13,7 prosenttia. Edellisvuoden vastaavalla jaksolla määrä oli 15,4 prosenttia. Vaihtuvuus oli hieman pienempi kuin Elisalla ja Telialla.

 

DNA:n ensimmäinen vuosipuolisko sujui hyvin. Yhtiön liikevaihto kasvoi vertailukaudesta kolme prosenttia 460,9 miljoonaan euroon. Tulos pysyi viime vuoden alkupuolen tasolla, 51,4 miljoonassa eurossa.

DNA:n matkaviestinverkon liittymämäärät laskivat toisella neljänneksellä 20 000 liittymällä, sillä prepaid-liittymien määrä väheni.

– Prepaid on kampanjavetoinen markkina-alue. Emme ole tehneet alkuvuoden yltiöaggressiivisia uusmyyntikampanjoita, Leinonen selvittää.

– Olemme keskittyneet siihen, että nykyiset prepaid-asiakkaat ostaisivat lisää puhe- ja data-aikaa. Vaikka liittymämäärä on tullut merkittävästi alaspäin, meidän prepaid-liikevaihtomme on kasvanut, hän kertoo.

 

Kysely: Oletko vaihtanut puhelinoperaattoria?

 

 

 

 

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .