Punta vahvistui, kun markkinoilla punnittiin mahdollisuutta brexitin peruuntumiseen –  Mayn tappio kääntyi spekulaatioksi uudesta kansanäänestyksestä

Punta koheni keskiviikkona, kun analyytikot pohtivat Britannian EU-eron peruuntumisen mahdollisuutta. Ajatusketju sai pontta Britannian pääministerin Theresa Mayn tiistain tappiosta, kun parlamentin alahuone hylkäsi Mayn EU:n kanssa neuvotteleman brexit-sopimuksen.

Markkina-analyytikon Joshua Mahonyn mukaan tappio johti jopa hieman paradoksaalisesti puheisiin, joissa Britannian EU-eron nähtiin mahdollisesti peruuntuvan kokonaan.

–  Theresa Mayn raskas tappio tarkoittaa, että hänen täytyy saada uusi suunnitelma, ja yksi mahdollinen suunnitelma voi olla uusi kansanäänestys, Mahony arvioi.

Analyytikkojen mukaan britit eivät välttämättä äänestäisi enää brexitin puolesta, jos he saisivat uuden mahdollisuuden.

Englannin keskuspankin johtajan Mark Carneyn mukaan punnan nousu puolestaan näyttäisi heijastavan olettamuksia siitä, että sopimuksettoman eron näkymät ovat heikentyneet. Brysselissä EU:n pääneuvottelija Michel Barnier puolestaan varoitti, että Britannian sopimuksettoman EU-eron riski ei koskaan ole näyttänyt yhtä suurelta.

Lontoon FTSE 100 -indeksi päätyi puolen prosentin laskuun.

Euroalueella nousupäivä

Britannian parlamentin oli määrä äänestää Mayn hallituksen luottamuksesta myöhemmin keskiviikkona. Mayn oletettiin todennäköisesti voittavan äänestyksen, ja Mahony uskoi punnan pysyvän voiton myötä samassa tilassa kuin nyt – ilman suuntaa. Mayn häviö puolestaan aiheuttaisi Mahonyn mukaan paljon epävakautta ja -varmuutta.

Analyytikkojen mukaan May voisi pyytää maaliskuun 29. päivälle suunnitellun EU-eron lykkäämistä uuden sopimuksen neuvottelemiseksi. Puhetta on myös uuden kansanäänestyksen ohella uusien vaalien järjestämisestä.

Euroalueella pörssit päätyivät loivaan nousuun Frankfurtissa ja Pariisissa. Myös Helsingissä oli nousupäivä. Helsingin yleisindeksi päätyi reilut 0,9 prosenttia plussalle.

Wall Streetillä suurpankkien odotettua paremmat tulokset siivittivät kursseja ylöspäin.

Saksan yritysmaailma varoittaa sopimuksettoman brexitin kaaoksesta

Saksan johtavat yritysmaailman järjestöt ovat varoittaneet hallitsemattoman brexitin kansainväliselle kaupalle aiheuttamasta vaarasta. Saksan teollisuusjärjestön BDI:n johtajan Joachim Langin mukaan "kaoottinen brexit on vaarallisen lähellä".

Järjestön mukaan hallitsematon brexit voi vaikuttaa haitallisesti 175 miljardin euron arvoiseen Saksan ja Britannian väliseen kauppaan. Langin mukaan Britannian päättäjien korkeimpana prioriteettina pitäisi olla sopimuksettoman brexitin välttäminen.

– Korkeimpana prioriteettina pitää olla kovan brexitin välttäminen. Vastuu tästä on kokonaan Britannian hallituksella ja oppositiolla, Lang sanoi.

Samansuuntaista varoitusta antaa myös Saksan autoteollisuus, kertoo uutistoimisto Reuters. Johtavien autovalmistajien BMW:n, Daimlerin ja Volkswagenin mukaan sopimukseton brexit johtaisi työpaikkojen menetyksiin sekä Britanniassa että muualla Euroopassa.

Saksassa valmistetuista autoista noin 80 prosenttia menee vientiin, ja Britannia on Saksan suurin vientikohde.

Jos Britannia eroaa maaliskuun lopulla ilman minkäänlaista sopimusta EU-maiden kanssa, sen ja EU:n välisessä kaupassa tulevat käyttöön suojatullit. EU-sovun tarkoituksena oli luoda kahden vuoden siirtymäaika, jona entiset säännöt pätevät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.