Puolet maailmassa syödystä kalasta on viljeltyä

Jo lähes puolet maailmassa syödyistä kaloista on peräisin kalanviljelystä eikä kalastuksesta. Osuuden ennakoidaan nousevan entisestään, kun kalan kysyntä kasvaa ja villit kalakannat taantuvat.

Kalatalouden tilaa selvittiin raportissa, jonka tekivät kestävää kalastusta ajava järjestö World Fish Center ja luonnonsuojelujärjestö Conservation International. Raportissa arvioidaan, että viljellyn kalan osuus ruokakalasta nousi 47 prosenttiin jo vuonna 2008. Sinä vuonna tuotanto nousi yli 65 miljoonaan tonniin.

Leijonanosa kalasta viljeltiin Kiinassa, 61 prosenttia. Tästä suurin osa oli viljeltyä karppia, kun Euroopassa ja Etelä-Amerikassa lohi on tärkein viljelty laji. Aasian osuus kaikesta viljellystä kalasta nousi 90 prosenttiin.

Kalanviljely on kiistanalainen ala, koska sen pelätään pilaavan rannikkovesiä ja aiheuttavan muitakin ympäristöhaittoja.

Kalanviljelyraportin tekijät katsovat kuitenkin, etteivät viljelyn haitat vedä vertoja sika- tai nautatalouden haitoille. Yhden kalakilon tuottamiseen kuluu 13,5 kiloa viljaa, kun sama määrä naudanlihaa vaatii 61,1 kiloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.