Puun hinta nousi selvästi viime vuonna  –  kauppa erittäin vilkasta

Puun reaalinen kantohinta nousi viime vuonna kuusi prosenttia, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Luken mukaan korkeinta hintaa maksettiin kuusitukista. Kuusitukkia myytiin myös eniten mäntytukkiin ja kuitupuuhun verrattuna.

Kauppa kävi vilkkaasti, millä oli vaikutusta hintojen nousuun. Metsäteollisuuden yksityismetsistä ostaman puun määrä lisääntyi viidenneksellä toissa vuodesta. Puuta ostettiin 51,5 miljoonaa kuutiometriä, josta tukkia oli lähes puolet ja kuitupuuta loput.

–  Eniten pystykauppaa tehtiin viime vuonna kuusitukilla, 12,6 miljoonaa kuutiometriä ja mäntykuitupuulla, 11,5 miljoonaa kuutiometriä. Pystykauppojen osuus metsäteollisuuden puun hankinnasta on ollut kasvussa. Pystykauppapuuta oli jo 87 prosenttia yksityismetsistä ostetusta puusta, kertoo Luken yliaktuaari Aarre Peltola tiedotteessa.

Kantohinta tarkoittaa puun hintaa silloin, kun ostaja käy kaatamassa pystyssä olevat puut metsästä. Kun metsänomistaja kaataa itse puut ja toimittaa ne tien varteen, kyse on hankintahakkuista. Hankintahinnat nousivat viime vuonna kahdella prosentilla. Hankintahinnat ovat selvästi korkeammat kuin kantohinnat.

Kuusitukista maksettiin Luken mukaan pystykaupoissa viime vuonna reaalisesti keskimäärin 64,3 euroa kuutiometriltä. Mäntytukin hinta oli keskimäärin 60,5 euroa, kuusikuitupuun 19,6 euroa ja mäntykuitupuun 17,6 euroa kuutiolta. Hinnat vaihtelevat suuresti eri kohteiden välillä muun muassa saavutettavuuden vuoksi.

– Pystykauppojen tukista 86 prosenttia ja kuitupuusta 49 prosenttia oli peräisin uudistushakkuuleimikoista, eli valtaosa pystykauppapuusta tulee päätehakkuuikään ehtineistä leimikoista, Peltola sanoo.

Uudistushakkuu tarkoittaa tukkien avohakkuuta. Harvennushakkuissa tukit ja kuitupuu poimitaan metsästä yksitellen.

Avohakkuissa korkeampi hinta

Luken mukaan uudistushakkuissa puusta maksetaan selvästi korkeampaa kantohintaa kuin harvennuksissa. Vuonna 2018 tukista maksettiin uudistushakkuissa keskimäärin kolme prosenttia ja kuitupuusta 12 prosenttia korkeampaa hintaa kuin harvennushakkuissa. Harvennushakkuissa tukin hinta jäi 16 prosenttia ja kuitupuun kahdeksan prosenttia keskikantohinnan alapuolelle.

Tukkia käytetään enimmäkseen rakentamiseen. Selluteollisuuden käyttämää kuitupuuta saadaan harvennuksista ja päätehakkuissa tukiksi kelpaamattomista osista kuten latvoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.