Puuppolan Aitokaura lopetti toimintansa – peltoon jäänyt sato sinetöi eläköitymispäätöksen

Maatalous: Historiallisen huono satokausi päätti Aitokaura-tuottajan yli 40-vuotisen uran.

– Se oli käytännössä täysi katastrofi.

Näillä sanoilla Puuppolan Aitokauran tilan isäntä Pauli Ahola aloittaa kuvailun, mikä viime satokaudessa meni pieleen.

Viime vuoden olosuhteet maanviljelyyn olivat huonoimmat vuosikymmeniin. Aitokauran tilalla puimista saatiin hieman tehtyä, mutta kaurasadon pelastaminen ei yksinkertaisesti ollut mahdollista.

– Aika nopeasti selvisi, että nyt on huono vuosi. Ei ollut lämpöä eikä valoa, vaan sateita. Puidusta kaurasta ei ole vielä näytteitä otettu, mutta ei se elintarvikkeeksi käypäistä ole. Loput jäivät sitten täysin peltoon.

Eläkkeelle jääminen pyöri mielessä jo vuosia

Ahola on yli 40 vuoden maanviljelyurallaan kokenut useampia huonoja vuosia, mutta aikaisempaan on vaikea verrata, kun tekniikka on kehittynyt niin paljon. Laadussa on toki vuosien varrella ollut vaihtelua, mutta ennen viime vuotta sato on aina ainakin jollain tasolla saatu pellosta talteen.

Nyt huono satokausi on sinetöinyt jo muutaman vuoden mielessä pyörineen eläköitymispäätöksen. Satokauden menetys on suuri kolaus, vaikka viljelyn sijaan tilan päätoiminta olikin jatkojalostus. Rehuntuotantoon viljaa olisi voinut vielä ostaa ulkopuolelta, mutta Aitokauran jalostukseen ei Aholan mukaan saa oikein mistään tavaraa.

– Nyt kun jalostettavaa ei yksinkertaisesti ole, on vaikea nähdä tuotteelle mitään jatkoa. Olimme itse pohtineet lopettamista jo pari vuotta, mutta toiveena oli löytää Aitokauralle vielä uusi tuottaja, Pauli Ahola kertoo.

Tuotetta on jääty kaipaamaan

Pauli ja Kaarina Ahola ovat hoitaneet Jyväskylän Puuppolassa sijaitsevaa perintötilaa vuodesta 1989 alkaen. Puuppolan Aitokaura -tuotemerkki syntyi 2000-luvun alkupuolella, ja se on tunnettu siitä, että tuotantotilalla viljellään ja käsitellään ainoastaan kauraa. Näin viljelyssä, puinnissa ja jatkokäsittelyssä tuotteeseen ei pääse sekoittumaan mitään muita viljalajeja.

Tämän takia Aitokaura sopi erinomaisesti keliaakikoille ja vilja-allergikoille.

– Kun aloitimme, ei muuta vastaavaa suomalaista gluteenitonta tuotetta ollut. Pieni tuoteryhmä soveltui tällaisella tilakoolle erinomaisesti. Isoille firmoille se on vähän liian pieni bisnes, Pauli Ahola kertoo.

Nyt toimintansa lopettaneelle Aitokauralle löytyy selvästi kaipaajia. Haastattelun aikana tilan emäntä Kaarina Ahola vastaa puheluun, jossa tuotteen perään kysellään.

– Aluksi lopettamispäätöksen jälkeen puheluita tuli kymmenenkin päivässä. Kun laitoimme verkkosivuillemme tiedon eläkkeellejäämisestä, niin sen jälkeen on vähän hiljentynyt, mutta tulee kyselyitä vieläkin, Kaarina Ahola toteaa.

Kaikki valui läpi sormien

Alun perin Aitokauran oli tarkoitus lopettaa tuotanto tämän kevään aikana, mutta keskusliikkeen valikoimavahvistusten rytmin takia se aikaistui. Jakeluun menevät tuotteet saatiin kuitenkin toimitettua sovitusti.

Suurin osa tilan pelloista on vuokrattu eteenpäin, mutta tietty määrä on jäänyt vielä tilan omistajille itselleen. Tarkoituksena on jalostaa vielä tämä vuosi jäljellä olevaa tavaraa.

– Toimimme vielä maataloutena ehkä yhdestä kolmeen vuotta, minkä jälkeen luovumme lopuistakin pelloista, Pauli Ahola toteaa.

Pitkän uran päättyminen heikkoon satokauteen totta kai harmittaa tuottajapariskuntaa varsinkin, kun muutama pouta päivä viime vuoden syksyllä olisi saattanut muuttaa kaiken.

– Se oli rahallisesti suuri satsaus, ja loppujen lopuksi kaikki meni läpi käsien. Sinällään jo lopettamispäätös oli ikävä asia, mutta tällä tavalla siitä jäi todella hapan maku, Pauli Ahola huokaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .