Pyhäjoella ristiriitaiset tunteet ydinvoimaratkaisuista

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esitys herätti tyytyväisyyttä ja tyrmistystä Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen on tyytyväinen, että Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke etenee. Hän pitää ymmärrettävänä Vapaavuoren esitystä, jonka mukaan rakentamisluvan saamisen ehdoksi asetetaan vähintään 60 prosentin kotimainen omistusosuus.

- En ole ministerin esityksestä yllättynyt enkä huolissani, sanoo Soronen.

Hän uskoo, että Fennovoima löytää uusia kotimaisia omistajia.

Fennovoiman ydinvoimalaitosta vastustava Pro Hanhikivi -yhdistys on puolestaan tyrmistynyt Vapaavuoren esityksestä.

- Minusta on täysin moraalitonta ja röyhkeää esittää, että periaatepäätöksen täydentäminen tehtäisiin pika-aikataululla tietämättä, mikä sen omistuspohja on, yhdistyksen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää sanoo.

Fennovoiman periaatepäätöksen täydentämiskäsittelystä on tehty kantelu oikeuskanslerille, joka ei ole vielä antanut lausuntoa asiasta.

Satakunnassa petyttiin ministerin päätökseen siitä, että Olkiluodon ydinvoimalan nelosreaktorin rakentamiselle ei esitetä jatkoaikaa. Eurajoen kunnanjohtajan Harri Hiitiön mukaan ratkaisu vaarantaa koko hankkeen toteutumisen.

- Meidän mielestämme kyseessä on sekä alueellisesti että yhteiskunnan kokonaisedun kannalta tärkeä hanke.

Satakunnan maakuntajohtajan Pertti Rajalan mukaan alueen kunnilla on hyvät mahdollisuudet ottaa vastaan suuri ydinvoimalatyömaa ja tuottaa sen tarvitsemat palvelut. Rajala toteaa tiedotteessaan, että myös Satakunnan yritysrakenne soveltuu hyvin ydinvoiman rakentamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

TVO:n lisäaikapyyntö hylättiin, Fennovoiman hakemus etenee