RTTL: Ylen yt-neuvotteluiden ajoitus on erittäin huono

Ylen tiedotteen mukaan irtisanomisten taustalla on parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaus.

Yle kertoi keskiviikkona irtisanovansa enintään 63 ihmistä tuotantotyöstään yt-neuvottelujen päätteeksi. Lisäksi 35:n kanssa on sovittu eläkeratkaisusta ja 17 jatkaa töitään muualla yhtiössä.

Alun perin neuvottelujen arvioitiin johtavan jopa 145 työntekijän irtisanomiseen. Yt-neuvottelut alkoivat marraskuussa ja päättyivät viime viikolla.

Yt-neuvottelut koskivat Yle Tuotanto ja Design -osaston koko henkilöstöä. Osasto vastaa ohjelmien tuotannollisesta työstä eli esimerkiksi lavastuksesta, kuvauksesta, äänityksestä ja leikkaamisesta.

Ylen tiedotteen mukaan yt-neuvottelujen taustalla on parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaus, joka velvoittaa yhtiötä lisäämään hankintoja yhtiön ulkopuolelta jopa 35 prosenttia vuoteen 2022 mennessä. Taustalla ovat kuitenkin myös Ylen suunnitelmat vähentää oman ohjelmatuotannon määrää.

Radio- ja televisiotoimittajien liiton (RTTL) mukaan Ylen on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että työtä teetetään jatkossakin suomalaisilla työntekijöillä, joita nyt jää vakituisten työpaikkojen ulkopuolelle.

Yt-neuvotteluja tulossa lisää

RTTL:n mukaan yt-neuvottelujen ajoittaminen on ollut erittäin huono.

– Tuleva vuosi sisältää useita suuria uutistapahtumia muun muassa Suomi 100 -juhlallisuudet, joissa tuotannon väen panos on aivan oleellinen, RTTL kirjoittaa tiedotteessa.

RTTL:n mielestä irtisanottavien määrän laskemista voidaan kuitenkin pitää osittaisena torjuntavoittona.

Ylen ohjelmatyöntekijät YOT:n pääluottamusmies Jyrki Saarikoski arvioi, että päätös on ankara isku etenkin irtisanottaville, mutta myös työyhteisöille ja Ylen tuotantokulttuurille.

– Yhtiö irtisanoo työntekijöitä, joiden työpanosta kuitenkin kipeästi tarvitaan muun muassa kevään kisojen ja kuntavaaliohjelmien toteuttamisessa, Saarikoski sanoo Yleisradion tiedotteessa.

Omassa tiedotteessaan YOT tuomitsee sen, että "uuden Ylen" rakentaminen aloitetaan raskailla irtisanomisilla.

– Lisäksi on tiedossa, että kevään kuluessa yt-neuvotteluja tulee vielä lisää, YOT sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.