Raahen kariutunut sulattohanke aiheutti valtion kaivosyhtiölle miljoonatappion

Valtion kaivosalan sijoituksia hoitava yhtiö Suomen Malmijalostus ilmoittaa tekevänsä 11 miljoonan euron alaskirjauksen konkurssiin menneestä Ferrovan-yhtiöstä, joka oli suunnitellut Raaheen vanadiinia tuottavaa tehdasta. Ferrovan oli asetettu maaliskuun lopulla selvitystilaan.

Suomen Malmijalostus kertoo tiedotteessaan, että yhtiön konkreettinen tappio hankkeessa on 3,1 miljoonaa euroa.

Raahen tehdashanke oli ollut käynnissä jo vuodesta 2011 ja Suomen Malmijalostus teki siihen 4,5 miljoonan euron sijoituksen lokakuussa. Tehtaan rakentamisen edellyttämää rahoitusta ei kuitenkaan saatu järjestymään.

Tarkoitus oli perustaa Raaheen tehdas, joka olisi tuottanut teräs- ja kemianteollisuudessa käytettävää vanadiinia SSAB:n terästuotannosta syntyvästä kuonasta. Tehtaalle piti syntyä noin sata työpaikkaa ja se oli tarkoitus saada käyttöön ensi vuoden loppuun mennessä.

Rahoitusta ei saatu järjestymään

Suomen Malmijalostus toimi aiemmin nimellä Terrafame Group mutta vaihtoi nimeään viime vuonna. Suomen Malmijalostus ei ollut mukana omistajana Ferrovanissa, mutta sillä on yhtiöltä vaihtovelkakirjasaatavia. Valtaosa summasta perustuu Suomen Teollisuussijoituksen tekemiin sijoituksiin, jotka siirrettiin Suomen Malmijalostukselle viime syksynä.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoi STT:lle, ettei Ferrovanin ajautuminen konkurssiin ollut viime syksynä näköpiirissä. Tie nousi pystyyn, kun rahoitusta ei saatu järjestymään.

–  Ferrovan on kokonaisuudessaan todella mielenkiintoinen ja peruspuitteiltaan erittäin hyvä hanke. Yhtiö haki aika isoa rahoitusta tuotannon rakentamiseen, ja rahoituskeskustelut oli pitkälle edenneitä. Rahoittajat edellyttivät tiettyjä asioita raaka-aineentoimitussopimuksissa, joita olisi pitänyt voida muuttaa. Niitä muutoksia yhtiö ei saanut sovittua, jolloin edellytykset viedä rahoituspakettia loppuun poistuivat, Hietanen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.