Raakaöljyn hinta pysynyt koholla, Suomessa bensan ja dieselin pumppuhinnat noussevat vielä tämän viikon aikana

Raakaöljyn hinta on vakautunut tänään markkinoilla eilisen jyrkän hintapiikin jälkeen. Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi alkuillasta hieman runsaat 66 dollaria tynnyriltä, mikä on noin 2 dollaria vähemmän kuin maanantain päätöshinta.

Maailman suurimman öljynviejämaan Saudi-Arabian öljyntuotanto puolittui maan tuotantolaitoksiin viikonloppuna tehtyjen iskujen takia. Tuotanto väheni arviolta 5,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä, mikä oli uutistoimisto Bloombergin mukaan kaikkien aikojen suurin äkillinen häiriö öljyntuotannossa. Pudotus vastaa noin viittä prosenttia koko maailman öljyntarjonnasta.

Iskujen jälkeen Brent-raakaöljyn hinta kohosi eilen lähes 15 prosenttia eli noin yhdeksän dollaria tynnyriltä. Kyseessä on suurin yhden päivän hintaloikka sen jälkeen, kun kaupankäynti Brent-laadun öljyfutuureilla alkoi vuonna 1988.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät Irania viikonlopun iskuista Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin. Jemenin huthikapinalliset, joita Iran tukee, ovat väittäneet tehneensä iskut. Kapinalliset myös uhkasivat eilen Saudi-Arabiaa uusilla iskuilla. Iran taas on kiistänyt tehneensä iskut.

Hintaan Suomessa vaikuttaa se, kuinka pitkään häiriö jatkuu

Energiayhtiö St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen uskoo, että raakaöljyn hinnannousu näkyy bensiinin ja dieselin pumppuhintojen kohoamisena Suomessa tämän viikon aikana.

Hän ei halua arvioida, kuinka paljon kotimaiset pumppuhinnat nousevat Saudi-Arabiassa tehtyjen iskujen seurauksena.

–  Kysymys on myös siitä, miten pitkään häiriö jatkuu, Wiljanen sanoi STT:lle tänään aamupäivällä.

Hän kertoo, että St1:n ostamien öljytuotteiden, kuten bensiinin, dieselin ja polttoöljyn, maailmanmarkkinahinnat ovat jo nousseet alkuviikon aikana edellisviikosta. Eilen öljytuotteiden hinnat olivat nousseet noin 50 dollaria tonnilta, ja tänä aamuna ne olivat kohonneet vielä 10–20 dollaria tonnilta lisää. Bensiinin ja dieselin hinta maailmanmarkkinoilla on nyt noin 650 dollaria tonnilta.

–  Sitä kautta tämän vaikutukset näkyvät valitettavasti myös meillä nousevasti polttoainehinnoissa.

Wiljasen mukaan raakaöljyn eilinen hintapomppu ei ole toistaiseksi ehtinyt tuntua suomalaisen autoilijan kukkarossa. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E-bensiini maksoi eilen keskimäärin 1,499 euroa litralta. Dieselin keskihinta oli eilen 1,362 euroa litralta.

Rajusta äkkinäisestä noususta huolimatta raakaöljyn hinta ei kohonnut eilen mitenkään tavattomalle tasolle. Keväällä Brent-raakaöljyn hinta kävi korkeimmillaan noin 75 dollarissa tynnyriltä, ja viime vuoden syys-lokakuussa hinta pyöri yli 80 dollarissa tynnyriltä.

Trump sanoi haluavansa välttää sodan

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan näyttää vahvasti siltä, että Iran on hyökkäysten takana.

–  Me aika lailla tiedämme jo, Trump totesi toimittajille kysyttäessä, onko Iran iskun takana.

Trump sanoi Yhdysvaltojen puolustavan Saudi-Arabiaa, jos maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Hän kuitenkin lisäsi samaan hengenvetoon toivovansa, että sota Iranin kanssa voidaan välttää.

Trump kommentoi asiaa pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper totesi, että Yhdysvaltojen armeija valmistautuu vastaamaan Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehtyihin hyökkäyksiin.

Presidentti sanoi, että maa keskustelee Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja muiden alueen liittolaistensa kanssa. Trumpin mukaan Yhdysvallat kysyy mielipidettä tapahtumista myös liittolaisiltaan Euroopassa.

"Tilanne öljymarkkinoilla rauhoittumassa"

Öljynjalostusyhtiö Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä arvioi eilen STT:lle, että iskujen vaikutus öljymarkkinoihin vaikuttaa olevan kohtuullinen. Hänen mukaansa iskut ovat iso asia, mutta tilanne öljymarkkinoilla on jo rauhoittumassa.

Vaikka tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että mitään suurta katastrofia öljymarkkinoille ei ole aiheutunut, pitää Kärnän mukaan asiaa arvioida uudestaan, jos tilanne kansainvälisen politiikan puolella eskaloituu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Yksityishenkilöiden Airbnb-majoitustoiminta liikuttaa isoja rahasummia Jyväskylässä – kaupungissa on Suomen viidenneksi eniten vuokrauskohteita

Saarijärven Tarvaalan pappila muuttui lounasta ja majoitusta tarjoavaksi Ruustinnaksi – "En halua tästä liian sliipattua"

Alibaba tavoittelee kiinalaista onnensummaa Hongkongin pörssin suurimmassa listautumisessa vuosiin

Pekka Lundmark jatkaa EK:n hallituksen johdossa – Kangaskorpi ainoa keskisuomalainen hallituksessa

EU-komissio: Suomi on vaarassa rikkoa yhteisiä taloussääntöjä – historiallisesti yksikään euromaa ei ole liiallisen alijäämän menettelyssä

Jyväskyläläinen yhtiö perustaa verkkokaupan tuotekehitysyksikön, joka tähtää alallaan Euroopan suurimmaksi – Woolmanin investointi tuo kymmeniä uusia työpaikkoja

Perheyhtiö Onvestista tuli Harvian suurin omistaja – yhtiön markkina-arvo jo yli 162 miljoonaa euroa, katso myös muut suurimmat omistajat

Boeingille uusi takaisku: suunnittelee uudelleen 7  000 koneen suojarakenteen kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen

Talouskasvun hiipumista kokenut Kiina alensi varovasti korkotasoaan

Swedbankin epäillään rikkoneen Krim-pakotteita, tapaus pankin sisäisen tutkinnan tiedossa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.