Rahapelaaminen on monen nuoren ongelma

Sosiaali- ja terveysministeriön viime vuonna teettämä tutkimus Suomalaisten rahapelaaminen 2007 osoittaa, että 15 - 24-vuotiaista on selvästi keskimääräistä enemmän henkilöitä, joilla on vaikeuksia rahapelaamisen hallinnassa. Nuoret myös käyttävät eniten rahaa pelaamiseen.

- Nuorten ongelmapelaaminen on ollut Suomessa pitkään vaiettu asia, monestakin syystä, sanoo Antti Murto Elämä on parasta huumetta RY:stä.

- Asiasta puhuminen on kuin ampiaispesää tökkisi. On kuitenkin niin, että nuorena aloitettu pelaaminen on suurimpia riskitekijöitä peliongelman kehittymisen kannalta, Murto jatkaa.

Murto toimii projektipäällikkönä RAY:n rahoittamassa Ehkäisevät työkalut nuorten rahapelaamisessa -hankkeessa.

Suomessa Euroopan liberaalein järjestelmä?

Murron mukaan Suomessa on ollut vuosikymmeniä Euroopan liberaalein rahapelijärjestelmä ja rahapelien ikärajat ovat olleet liian alhaiset. Tähän ollaan kuitenkin puuttumassa lainsäädännöllä mahdollisesti ensi vuonna. Pelien jakelupolitiikka vaatii Murron mukaan huomattavasti toimia, jotta vastuullisuuden kriteerit täytetään.

Suomen monopolimalli on kuitenkin ollut niin Veikkauksen kuin RAY:nkin osalta yleisesti hyväksytty. Varsinkin RAY on onnistunut mainonnallaan luomaan vakuuttavan vastuullisuuden imagon, koska sen ei ole tarvinnut keskittyä itse pelien markkinoimiseen.

- Lähes 18 000 raha-automaattia ympäri Suomen ovat hoitaneet tehokkaasti itse pelin markkinoinnin, Murto sanoo.

Peliriippuvuuden aiheuttajina rahapeliautomaatit ovat usein tutkimusten mukaan pahimpia. RAY:ssä nuorten peliongelmiin on kuitenkin vihdoin herätty. Tällä hetkellä RAY tutkii mahdollisuutta sijoittaa raha-automaatteihin sähköinen tunnistus järjestelmä, joka estäisi nuorten pelaamisen kokonaan.

Nettipokerista ei ole tutkittua tietoa

Murto ei vähättele nettipokerin mahdollisia haittoja. Pelimuotona nettipokerissa on paljon riippuvuutta aiheuttavia piirteitä. Suomalaisia tutkimuksia aiheesta ei kuitenkaan ole.

Vaikka julkisuudessa on annettu kuvaa nettipokeria ongelmallisesti pelaavien määrän kovasta kasvusta, Peluuriin soittavista nettipokerin pelaajat ovat pieni väemmistö. Peluuri on auttava puhelin peliongelmaisille ja heidän läheisilleen.

- Rahapelikenttä on todella kaksinaismoralismin värittämä. Onko nettipokeri keskustelussa todella huoli yksilöstä vai käydäänkö tässä taistelua monopolin puolesta? kysyy Murto.

Jos RAY tai Veikkaus avaisivat oman nettipokerin, niiden olisi entistä hankalampi perustella omaa monopoliaan, sillä kansallinen nettipokeri kilpailisi muiden maailmanlaajuisten nettipokerin tarjoajien kanssa. EU-sopimuksen mukaan jäsenvaltioiden välillä tulisi valita vapaa kilpailu.

Peliongelmanuorelle asiantuntematonta hoitoa

Murron mukaan Suomessa nuorten peliongelmaisten hoitojärjestelmä ei ole toiminut. Nyt hoitoon ollaan panostamassa ja peliongelmaisia hoitaville A-klinikoille ollaan järjestämässä koulutusta peliongelmaisten hoidosta.

- Ongelmaan on yritetään puuttua myös etukäteen viemällä tietoa pelaamisesta kouluihin, Murto sanoo.

Murron mukaan kuntien tulisi ottaa vastuuta peliongelmaisten hoidossa. Kela ei kuitenkaan juuri korvaa rahapeliongelman hoitoja.

Rahapeliongelmaisten hoidon toteuttamista kunnissa vaikeuttaa sekin, että kuntien rahat ei riitä usein nykyisiinkään hoitoihin. Sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö ei tunne rahapeliongelmaa, eikä kunnilla näin ollen ole mitään velvoitteita kohdentaa resursseja sen hoitoon.

Keskisuomalaisen talousosaston viisiosaisessa sarjassa filosofi-toimittaja Kari Angeria pohtii talouden etiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.