Rakentamisessa elpymisen merkkejä – Keski-Suomen tilanne keskimääräistä parempi

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) keskiviikkona julkistaman suhdannebarometrin mukaan Keski-Suomen teollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat lievästi positiiviset, eli alan toimijat luottavat kasvuun. Tilanne on parempi kuin maassa keskimäärin, ja jää jälkeen ainoastaan Uudestamaasta ja Pohjanmaasta. Muun muassa Hämeessä näkymät ovat taas varsin synkät.

Vaikka kasvunäkyvät ovat positiiviset, on Keski-Suomen suhdanne tilanne edelleen heikko pitkän aikavälin tasoon verrattuna, ja se jopa laski hieman edellisestä mittauksesta. Teollisuudessa on edelleen paljon käyttämätöntä tuotantokapasiteettia. Ainoastaan 30 prosenttia barometrin vastaajayrityksistä ilmoitti kapasiteetin olevan täyskäytössä. Myös tilaustilanne on tavanomaista heikompi.

Palveluiden osalta suhdannenäkymät laskivat barometrin mukaan lievästi negatiivisiksi, mutta niiden osalta Keski-Suomi sijoittuu varsin keskimääräisesti Suomen maakuntiin nähden. Keski-Suomen taloustilanteen odotetaan kohenevan lievästi loppuvuonna.

Valtakunnallisesti talouden elpymistä on havaittavissa ainoastaan rakentamisessa, jonka suhdannenäkymät nousivat alkukesän aikana positiivisiksi. Teollisuuden osalta myös rakennusteollisuuden kasvunäkymät ovat hyvin vahvat. Muilla aloilla suhdanteen elpyminen antaa kuitenkin vielä odottaa itseään. Koko talouden suhdannetilanne on ollut heikko mutta vakaa viimeiset neljä vuotta.

YIT Rakennus Oy:n aluejohtaja Mikko Rädyn mukaan rakennusalan kasvua vetävät suuret kasvukeskukset. Keski-Suomen osalta rakennusaktiivisuus keskittyy pitkälti Jyväskylän alueelle.

– Kaupungistuminen jatkuu koko ajan ja asuntokoko pienenee. Samalla sijoittajien osuus asunnonrakennuttajista kasvaa.

Rädyn mukaan Suomessa on tällä hetkellä liikaa vanhoja omakotitaloja, jotka eivät meinaa käydä kaupaksi. Ongelma on suuri erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella.

Kasvunvaraa rakennusalallakin on kuitenkin edelleen, sillä Keski-Suomen rakennustyövoiman työttömyysaste on Rädyn mukaan 16 prosenttia. Tilanteeseen voi kuitenkin tulla äkillinen muutos, kun uuden keskussairaalan rakentaminen alkaa ensi vuonna.

EK:n suhdannebarometri perustuu suhdannetiedusteluihin, jotka tehdään koko suomalaiselle elinkeinoelämälle. Uusimman barometrin tiedot on kerätty heinäkuussa, ja siihen on vastannut 1 140 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 230 000 henkeä. Tulokset on painotettu yrityskoolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

EK: Työvoiman määrä laski alkukesällä, rakennusalalla rekrytointivaikeuksia