Raportti: Nämä suomalaisyritykset käyttävät vastuullista soijaa

Soijan vastuullinen viljely suojelee metsiä ja vähentää kasvihuonepäästöjä, WWF kertoo.

Raisio, HKScan ja Kesko ovat suomalaisten yritysten kärkipäätä vastuullisen soijan käyttäjinä, Maailman luonnonsäätiön WWF:n tuore Soy Scorecard -raportti kertoo. Raportissa arvioidaan eurooppalaisten yritysten vastuullista soijankäyttöä.

WWF:n mukaan S-ryhmä on aloittanut työn vastuullisen soijan käyttämisestä, mutta ei ole vielä sitoutunut vastuullisen soijan käyttöön tuotantoketjussaan.

Suomalaisista yrityksistä Atria, Hankkija ja Munax eivät toimittaneet tietoja raporttia varten, WWF kertoo.

WWF:n mukaan soijaviljelmien hallitsematon laajeneminen aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta. Soijan kysynnän kasvu johtuu pääosin kasvavasta lihankulutuksesta, säätiö kertoo. Vain kuusi prosenttia maailman soijasta tuotetaan WWF:n mukaan suoraan ihmisten ravinnoksi.

Etenkin Etelä-Amerikassa soijanviljely on aiheuttanut suuria haitallisia ympäristövaikutuksia, säätiö kertoo.

WWF on 2014 haastanut suomalaisia yrityksiä käyttämään vain vastuullisesti tuotettua soijaa vuoden 215 loppuun mennessä. Tuolloin haasteen ottivat vastaan Raisio, Kesko, HKScan, Arla ja Atria.

Tämän vuoden helmikuussa Kesko, Arla Suomi, HKScan Finland ja Unilever Finland perustivat yhteistyössä WWF:n kanssa suomalaisen soijasitoumuksen. Siihen liittyneet yritykset sitoutuvat käyttämään vain vastuullista soijaa vuoteen 2020 mennessä.

Tuore raportti kertoo WWF:n mukaan, ettei kaikki suomalaisessa tuotantoketjussa käytetty soija ole vastuullisesti tuotettua, vaikka vastuullisen soijan käyttö on kasvanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.