Ravintolat lupaavat laskea hintojaan

Ravintolassa syöminen saattaa kohta halventua reilusti, kun EU-maat pääsivät tänään sopuun pitkään hierotussa arvonlisäverokiistassa.

Sopimuksen ansiosta ravintolaruoan alv voidaan Suomessakin laskea 12 prosenttiin nykyisestä 22:sta. Vanhasen hallituksen ohjelmassa on luvattu näin tehdä, jos EU sen sallii.

Veronalennus laskee ravintolaruoan hintoja 8,2 prosenttia, jos ravintolat siirtävät alennuksen täysimääräisesti hintoihin.

Asiasta sovittiin EU:n valtiovarainministerien kokouksessa, jossa ei kuitenkaan puhuttu mahdollisten alv-alennusten aikataulusta.

Suomen EU-suurlähettiläs Jan Store arvioi ajankohdan selviävän todennäköisesti vasta alkusyksystä, kunhan nyt tehty poliittinen sopimus puetaan juridiseen muotoon.

Matkailu- ja ravintola-alalla riemuittiin EU:n päätöksestä, jota on odotettu pitkään. Alan yrityksiä edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo, että järjestön jäsenet siirtävät alv-alen suoraan asiakashintoihin.

– Joitain yksittäisiä ravintoloita saattaa olla, jotka eivät näin toimisi, mutta toimiala kokonaisuudessaan on kyllä tämän takana, Lappi vakuutti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.