Reilun kymmenen vuoden päästä liikenteessä voi olla 580  000 sähköautoa, arvioi autoala

Autoala arvioi, että vuonna 2030 liikenteessä voi olla 580  000 ladattavaa sähköautoa. Edellytyksenä on, että autovero poistetaan vähitellen ja erittäin vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan.

Ellei näitä toimia tehdä, sähköautojen ja lataushybridien määrä olisi tuolloin ennusteen mukaan 360  000. Ero syntyy siitä, että kannustimien avulla sähköautojen ensirekisteröinnit lisääntyisivät nopeammin ja samalla polttomoottoriautoja poistuisi liikenteestä nykyistä nuorempina.

Suomessa oli viime vuonna liikenteessä 2,7 miljoonaa henkilöautoa, joten polttomoottoriautojen poistumalla on ratkaiseva merkitys autokannan muuttumisessa vähäpäästöiseksi. Täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on nykyisin ainoastaan 0,6 prosenttia.

Autoalan arvio on maltillisempi kuin tieliikenteen ilmastopolitiikkaa pohtineen työryhmän joulukuussa esittämä tavoite. Työryhmän tavoitteen mukaan liikenteessä pitäisi olla noin 670  000 sähköautoa vuonna 2030.

Autoala on arvostellut työryhmän kokoonpanoa siitä, ettei autoalaa huolittu mukaan pohtimaan autoilun tulevaisuutta. Autoala on laatinut nyt oman tiekarttansa vähäpäästöiseen autoiluun.

–  Autonvalmistajien ja -kaupan edustajina meillä on parhaat edellytykset tunnistaa eri käyttövoimien yleistymiseen liittyviä pullonkauloja ja toisaalta niiden yleistymistä jouduttavia tekijöitä, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Polttomoottoriautoillakin sijansa

Autoalan mukaan polttomoottoriautoillakin on sijansa Suomen ilmastotavoitteiden kannalta. Polttomoottoreissa voidaan käyttää toisen sukupolven biopolttoaineita, joita ovat biokaasu, bioetanoli ja uusiutuva diesel. Ne ovat käypiä myös hybrideissä, joissa sähkömoottorin tukena on polttomoottori.

–  Polttomoottoritekniikkakin kehittyy, ja jäteperäiset biopolttoaineet alentavat polttomoottoriautojen elinkaaren aikaisia päästöjä jopa 95 prosentilla, kertoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Myös ilmastopolitiikan työryhmä luottaa kaasuautoihin. Tavoite on noin 130  000 kaasuautoa vuonna 2030.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Jyväskyläläinen piirtäjä Linda Saukko-Rauta valittiin ensimmäiseksi valtakunnalliseksi vuoden yksinyrittäjäksi – katso video

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.