Rinne: Kreikka ei pyytänyt jatkoaikaa lainaohjelmaan

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Kreikka ei pyytänyt euromaiden kokouksessa jatkoaikaa lainaohjelmalleen. Kreikan valtiovarainministeri esitti vasta suullisesti yleisluonteiset tavoitteet rahoitussuunnitelmalleen.

- Edelleenkään meillä ei ole paperilla mitään, Rinne sanoi poistuessaan kokouksesta.

Rinteen mukaan Kreikalle voidaan antaa myönnytyksiä lainaohjelman sisällä, jos maa osoittaa pysyvänsä kasvu-uralla ja huolehtii velkasuhteensa pienentämisestä.

- Jos kompromissia haetaan, silloin tarvitaan molemmilta osapuolilta liikkumavaraa.

Ekonomisti: Kreikka-sopua tuskin lähiaikoina

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että Kreikan lainaohjelmasta tuskin päästään sopuun lähiaikoina.

Kuoppamäen mukaan Kreikan ja muiden euromaiden näkemykset ovat edelleen melko kaukana toisistaan. Hän pitää kuitenkin hyvänä merkkinä, että osapuolet eivät ole sulkeneet pois kompromissin mahdollisuutta.

Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan kokouksessa keskusteltiin lainaohjelman jatkamisesta, mutta mitään päätöksiä ei tehty.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoustavat seuraavan kerran maanantaina.

"Lainoja pitäisi leikata"

Kuoppamäki sanoo, että euromaiden on nyt helpompi pysyä tiukkana Kreikka-kysymyksessä kuin pari vuotta sitten.

- Kreikan ongelmat näyttävät nyt pysyvän paremmin sen ongelmina, eikä samanlaista leviämisuhkaa muihin kriisimaihin ole - paitsi ehkä poliittisen ilmapiirin ja vaalien kautta. Myös taloudelliset vaikutukset muun muassa korkomarkkinoille näyttävät olevan aika rajallisia tällä kertaa.

Kuoppamäki korostaa, että markkinoiden näkökulmasta olisi kuitenkin parasta saada Kreikan tilanne pois päiväjärjestyksestä.

- Se rasittaa meidän poliittista päätöksentekokoneistoamme, hermostuttaa markkinoita ja heikentää Kreikan talouden tulevaisuudennäkymiä. Koska Kreikka ei pysty hoitamaan nykymääräisiä velkojaan, lainat pitäisi leikata tasolle, josta maan voidaan odottaa selviävän. Tällainen pöydän putsaaminen olisi järkevä päätös, mutta tuskin poliittisesti realistista, hän arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kreikka-kokous päättyi riitaan sanamuodoista

Stubb: Kreikan ehdoissa vähäisesti neuvotteluvaraa

Rinne: Suomi edellyttää Kreikalta sitoutumista sovittuihin tavoitteisiin