Rosatom: Voimaosakeyhtiö SF vastuussa omistajista

STT pyysi perjantai-iltana Rusatom Overseasin viestintäpäälliköltä Roman Djukarevilta kommenttia ydinvoimahankkeessa ilmenneisiin epäselvyyksiin. Viestintäpäällikkö suostui vastaamaan sähköpostitse kysymyksiin muun muassa siitä, missä vaiheessa Rosatom sai tietää Fortumin vetäytymisestä ja Migrit Solarna Energijan osallisuudesta tai osallistuiko Rosatom mahdollisesti uusien eurooppalaisten osakkaiden etsintään, kun Fortum vetäytyi hankkeesta.

Djukarevin vastauksessa on hymiö, muttei varsinaista vastausta.

–?Sopimuksen mukaisesti autoimme projektin omistavaa Fennovoimaa valmistelemaan lisenssin hakua varten vaadittavat dokumentit, Djukarev kirjoittaa.

–?Ja olemme iloisia, että dokumentit saatiin ajoissa ministeriölle ja Säteilyturvakeskukselle.

Hän ei myöskään vastaa kysymykseen siitä, tietääkö Rosatom, miten Migrit Solarna Energija aikoo osuutensa rahoittaa, eikä kommentoi projektin rahoituksen riskejä, kun mukana on vähävarainen pikkuyhtiö.

–?Olemme tyytyväisiä 34 prosentin osuuteemme projektissa. Ja suomalaisten ja eurooppalaisten yhtiöiden osallisuus projektiin on Fennovoimasta 66 prosentin osuuden omistavan VSF:n (Voimaosakeyhtiö SF) vastuulla.

Rusatom Overseas on Venäjän ydinvoimayhtiön Rosatomin tytäryhtiö, joka on tehnyt Fennovoiman kanssa sopimuksen Pyhäjoen ydinvoimalan toimituksesta. Se on perustettu vuonna 2011 edistämään Rosatomin ydinteknologian myyntiä kansainvälisesti. Rosatomin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima Oy puolestaan edustaa Rosatomia Suomessa Fennovoiman osakkeenomistajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.