Ruotsin LO: Eliitin tulot paisuvat

Suurten firmojen toimitusjohtajat ansaitsevat Ruotsissa 40-kertaisesti sen mitä teollisuustyöläinen, laskee palkansaajajärjestö LO.

50 suurimman yrityksen toimitusjohtajat tienasivat toissa vuonna keskimäärin 12 miljoonaa kruunua (1,4 miljoonaa euroa), kirjoittavat LO:n edustajat Dagens Nyheter -lehdessä ja viittaavat LO:n laatimaan raporttiin.

– Pääministeri Fredrik Reinfeldt on useissa yhteyksissä väittänyt, etteivät tuloerot ole kasvaneet vuodesta 2006. Se ei pidä paikkaansa, sanovat Wanja Lundby-Wedin, Jeanette Bergström ja Ola Pettersson.

Kolmikon mukaan 50 huippujohtajaa on aivan omassa luokassaan muun talouseliitin joukossa, johon LO lukee sekä julkisen että yksityisen puolen pääjohtajia ja muuta korkeaa johtoa.

Tuloerot kutistuivat vuodesta 1950 vuoteen 1980, mutta sitten ne taas alkoivat kasvaa. Nykyisin eliitti tienaa kahdeksankertaisesti sen mitä työläinen.

Kolmikko arvelee, että erot ovat todennäköisesti tätäkin suurempia, kun otetaan huomioon omaisuus-, perintö- ja lahjaverojen kumoaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.