Ruotsin taloudessa selvää jäähtymistä

Ruotsalaisten talousodotukset henkivät selvää varovaisuutta. Kasvu ja työllisyys heikkenevät. Inflaatio juoksee neljän prosentin vauhtia. Ammattiyhdistysekonomisti on pankkianalyytikkoa pessimistisempi.

Ruotsissa on 2000-luvulla totuttu siihen, että kuluttajahintojen nousu pyörii 1,5–2,5 prosentin haarukassa. Viimeisen vuoden aikana inflaatio on kuitenkin saanut jalat alleen, ja heinäkuussa inflaatiovauhti oli jo 4,3 prosenttia.

– Se on nyt aika lähellä kattoa ja alkaa vuodenvaihteessa valua kohti 3 prosenttia, arvioi finanssikonserni Nordean ekonomisti Thorbjörn Isaksson Ruotsin talousnäkymiä.

– Inflaatio on ehkä saavuttanut katon, mutta ei laske niin nopeasti kuin on arvioitu, sanoo ammattijärjestö LO:n ekonomisti Lars Ernsäter. Hän näkee taloustaivaalla merkkejä taantumasta.

Talouden jäähtyminen näkyy lisääntyneissä irtisanomisvaroituksissa. Ruotsin työnvälityksen mukaan yritykset antoivat 24 000 työpaikkaa koskevat irtisanomisvaroitukset alkuvuodesta, mikä on 9 000 varoitusta enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.