Säästöpankki: Suomen talouskasvu hidastuu jo tämän vuoden aikana

Suomen talouskasvussa on selviä hidastumisen merkkejä, arvioi Säästöpankki suhdannekatsauksessaan. Pankki arvioi talouskasvun jäävän tänä vuonna 2,3 prosenttiin, kun vielä edellisessä ennusteessa kasvuvauhti oli 2,8 prosenttia.

Pankin mukaan kasvu hidastuu odotettua enemmän ja jo tämän vuoden aikana. Arvion taustalla on viennin ja investointien heikko kehitys sekä rakentamisen ja asuntokaupan näkymien hiipuminen.

Pääekonomisti Timo Vesala muistuttaa, että ennusteeseen sisältyy myös riskejä.

–  On mahdollista, että talouden käänne huonompaan onkin ollut jyrkempi kuin ennusteen lähtöoletuksissa on arvioitu, Vesala sanoo tiedotteessa.

Pankki maalailee tummia pilviä työmarkkinoiden ylle. Sen mukaan työllisyyskasvun voimakkain vaihe on jo nähty ja työllisyys paranee tulevina vuosina vain hieman.

–  On mahdollista, että jatkossa tuotannon kasvua haetaan enemmän tuottavuuden paranemisen kautta. Tämä merkitsisi väistämättä työmarkkinoiden imun vaimenemista.

Kasvu hidastuu myös maailmantaloudessa. Säästöpankki kertoo, että tämänhetkisen perusnäkemyksen mukaan maailmantaloudessa on edessä suhdannekuoppa, mutta taantumalta vältytään. Suhdannekatsauksen mukaan saattaa olla jopa todennäköistä, että koronnostoja lykätään vielä entisestään kauemmas tulevaisuuteen.