Sähkönkulutus kääntyi harvinaisesti laskuun

Sähkönkulutus on kääntynyt tänä vuonna harvinaisella tavalla laskuun. Energiateollisuus ry:n tuoreiden tilastojen mukaan koko ensimmäinen vuosipuolisko meni miinukselle. Kuukausitasolla yhtäjaksoista pudotusta on ollut maaliskuusta lähtien.

Pudotus tulee aikaan, jolloin työ- ja elinkeinoministeriössä mietitään, miten sähkönkulutus kehittyy vuoteen 2020 mennessä. Arviolla on merkitystä sille, monelleko uudelle ydinvoimalalle hallitus myöntää luvat.

Sähkönkulutus ei ole sitten 1930-luvun vuositasolla laskenut muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Energiateollisuudessa pudotusta selitetään sääoloilla ja talouden matalasuhdanteella erityisesti energiaa paljon käyttävässä metsäteollisuudessa.

- On mahdollista, että olemme historiallisessa vaiheessa, jossa kansantalouden kasvu irtoaa ensi kerran vuosikymmeniin sähkönkulutuksen kasvusta, arvioi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.).

Pekkarinen myöntäisi tämän vaalikauden aikana luvan vain yhdelle uudelle ja suurelle ydinvoimalalle. Ministeri arvioi, että ydinkapasiteetin mitoittaminen ylitse oman ja Pohjoismaiden markkinan tarpeen saattaisi heikentää Suomen mahdollisuuksia torjua ydinjätteen tuontipaineita.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.