Sähköntuotannon päästöt Suomessa alempana kuin koskaan, kertoo Energiateollisuus

Sähköntuotannon päästöt laskivat viime vuonna lähes neljänneksen ja ovat nyt alempana kuin koskaan aiemmin, kertoo Energiateollisuus.

Tärkein syy tähän oli sähkön erillistuotannon väheneminen lähes puoleen edellisen vuoden tasosta sekä se, että fossiilisten energianlähteiden käyttö erillistuotannon sisällä väheni selvästi. Erillistuotantoon lasketaan fossiilisilla ja turpeilla tuotettu sähkö silloin, kun samalla ei tuoteta myös lämpöä. Sekä kivihiilen että turpeen käyttö erillistuotannossa laski noin 50 prosenttia.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan tämä osoittaa, että päästökauppa on alkanut todella vaikuttaa siihen, miten energiaa tuotetaan. Fossiilisten polttoaineiden käyttö ei enää ole kannattavaa, ja ne poistuvat tuotannosta sitä mukaa kun uutta kapasiteettia saadaan tilalle.

–  Lupaavimmat näkymät uusille investointipäätöksille ovat sähköntuotannon osalta tuulivoimassa, Leskelä sanoo tiedotteessa.

Tuulivoiman osuus lähes kymmenen prosenttia

Viime vuonna tuulivoiman osuus sähkön kotimaisesta tuotannosta nousi vain hieman ja oli yhdeksän prosenttia. Suurempi lisäys on Energiateollisuuden mukaan odotettavissa vasta tänä vuonna, kun viime vuonna avattujen 79 tuulivoimalan tuotanto näkyy täysimääräisesti tilastoissa. Myös uusien tuulivoimainvestointien määrä on yhä kasvussa.

Reilu kolmannes Suomessa tuotetusta sähköstä tehtiin viime vuonna ydinvoimalla. Vesivoiman osuus oli vajaa viidennes, samoin biomassan. Kivihiilen osuus laski yhdeksästä seitsemään prosenttiin ja turpeen viidestä neljään prosenttiin. Energiateollisuuden mukaan tuulivoiman osuus tuotannosta on nyt asettunut vuositasolla ensi kertaa pysyvästi fossiilisten yläpuolelle.

Sähkön kokonaiskulutus Suomessa oli viime vuonna 86 terawattituntia. Se laski toissa vuodesta 1,5 terawattitunnilla, mikä Energiateollisuuden mukaan johtuu teollisuuden, etenkin metsäteollisuuden, volyymin laskusta. Kotitalouksien kulutus sen sijaan nousi hieman.

Lähes neljännes Suomessa käytetystä sähköstä tuotiin viime vuonna ulkomailta, ja eniten sitä tuotiin Ruotsista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.