SAS:lle ja Norwegianille molemmille yli kolmen miljardin kruunun tappiot alkuvuonna

Pohjoismaiset lentoyhtiöt SAS ja Norwegian kertovat kumpikin miljardien kruunujen tappioista päättyneellä edellisellä vuosineljänneksellä.

SASin neljännesvuosi helmikuusta huhtikuuhun oli 3,7 miljardia Ruotsin kruunua (350 miljoonaa euroa) tappiollinen, yhtiö kertoo. SAS kynti tappiolla jo vuotta aiemmin, jolloin sen tulos jäi 1,2 miljardia kruunua pakkasen puolelle. Tappion syventyessä liikevaihto lähes puolittui 5,3 miljardiin.

Toimitusjohtaja Rickard Gustafson kertoo uutistoimisto TT:lle, että yhtiö on äskettäin aloittanut neuvottelut uudesta pääomituksesta pääomistajiensa eli Ruotsin ja Tanskan valtioiden kanssa. Yhtiö kertoi jo aiemmin tässä kuussa, että valtiot ovat taanneet sille 3,3 miljardin Ruotsin kruunun (300 miljoonan euron) arvoisen lainan. Gustafson toivoo, että uusi tuki voidaan esitellä ensi kuussa.

–  Puhumme merkittävästä summasta, hän sanoo.

Muiden lentoyhtiöiden tavoin SAS on lopettanut lähes kaiken lentoliikenteen koronapandemian seurauksena. Yhtiö käynnistää liikenteen uudelleen osalla hiljentyneistä reiteistä kesäkuusta alkaen, mutta Gustafsson odottaa, että kysyntä palaa koronakriisiä edeltävälle tasolle aikaisintaan vuonna 2022.

–  Kesä ei tule olemaan sellainen, mitä ennustimme vuoden alussa. Matkustaminen toipuu jonkin verran, mutta se on murto-osa odotetusta.

Norwegian järjestäytyy horroksessa

Norwegian puolestaan kertoo 3,3 miljardin Norjan kruunun (300 miljoonan euron) tappiosta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Jo ennen koronakriisiä vaikeuksissa ollut yritys teki vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana kahden miljardin kruunun tappion. Yhtiön liikevaihto laski viidenneksellä 6,5 miljardiin kruunuun.

Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram sanoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että yhtiö on horrosvaiheessa. Yhtiö on kevään aikana kehittänyt massiivisen pelastussuunnitelman, jonka osana esimerkiksi yhtiön velkaa muutetaan pääomaksi ja yhtiölle kerätään uutta pääomaa. Myös Norjan valtio on osallistunut yhtiön tukemiseen vajaan kolmen miljardin Norjan kruunun eli noin 280 miljoonan euron lainalla.

–  Kun maailma palautuu normaaliksi, olemme valmiina entistä paremman palvelutarjonnan kanssa asiakkaillemme, Schram sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.