Saab kehittää elektronisen sodankäynnin kykyjä Tampereella

Yhtiön mukaan uusi teknologiakeskus ei ole osa Gripen-hävittäjän markkinointia Suomelle

Saabilla menee lujaa, tilauskirjat pullistelevat ja tutkimus- sekä kehitystoiminta kaipaavat lisää osaajia. Siinä yhtiön mukaan syy, miksi Saab perusti Tampereelle uuden teknologiakeskuksen.Toiminta on alkanut elektronisen sodankäynnin järjestelmiin keskittyvässä yksikössä.

Saabin nokkamiehet vakuuttivat keskiviikkona Helsingissä, etteivät tutkimuskeskus ja aiemmin aloitettu tutkimusyhteistyö Aalto-yliopiston kanssa kytkeydy Suomen hävittäjähankintaan. Pienoismallina pöydällä seisonut Saab Gripen on yksi ehdokas Hornetien seuraajaksi.

– On tärkeä ymmärtää, että tämä (teknologiakeskus) liittyy Saabin perustarpeisiin, vakuutti hallituksen puheenjohtaja Marcus Wallenberg.

Samalla hän kuitenkin muistutti, että maat ovat yleensä suurten puolustushankintojen yhteydessä kiinnostuneita kaluston toimittajan sitoutumisesta teolliseen tukeen.

Uuden teknologiakeskuksen yhteys hävittäjiin on joka tapauksessa tiivis, sillä siellä muun muassa kehitetään Gripen E/F -hävittäjän elektronisen sodankäynnin ja tiedustelun järjestelmiä.

Saab tarvitsee osaamista, jota Suomella on

Saabin mukaan Suomesta löytyy muun muassa mikroaalto- ja radioteknologian insinööritaitoa sekä ohjelmoinnin osaajia, joita kaikkia tarvitaan digitalisaation edetessä puolustusteollisuudessa.

– Tämä on täydellinen järjestely yhtiölle, joka tarvitsee resursseja, sekä maalle, jolla on resursseja, kuvaili liiketoimintajohtaja Anders Carp.

Toimitusjohtaja Håkan Bushken mukaan Saabilla on pitkä perinne teknologiakeskusten perustamisessa eri puolille maailmaa. Hänen mielestään yhtiön tulo Suomeen olisi pitänyt oikeastaan toteuttaa jo paljon aikaisemmin.

Teknologiakeskuksessa työskentelee tällä haavaa vasta 12 henkeä, mutta määrä on lähivuosien kuluessa tarkoitus nostaa ainakin sataan. Keskuksen sijoittumista Tampereelle perustellaan Saabista muun muassa hyviksi arvioiduilla rekrytointimahdollisuuksilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.