Saarijärveläinen Hannu Piispanen keksi, millaisia väliaikaisasuntoja katastrofialueille kannattaa rakentaa

Saarijärveläinen yrittäjä Hannu Piispanen heräsi 1990-­luvulla Haitin mutavyöryjen aikaan miettimään, miten luonnonkatastrofialueille saataisiin nopeasti kestäviä väliaikaisasuntoja.

– Ajatus muhi mielessäni kaikki nämä vuodet, kunnes sain uutta uskoa ideaani pari vuotta sitten, Piispanen kertoo.

Piispasen yritysidealle antoi rohkaisua saarijärveläinen Oiva Miettinen, joka on itsekin paneutunut aiheeseen. Myös kehittämisyhtiö Witas Oy:n Markku Rautiainen avitti Piispasen suunnitelmia.

Nyt suunnitelma on kehittynyt siihen pisteeseen, että Piispasen Gesto Oy on hakeutumassa kansainvälisille markkinoille.

– Tähän asti olen toiminut yritykseni rahoilla, mutta kansainvälistymiseen tarvitsen sijoittajien apua, Piispanen toteaa.

Hänen mielestään nopeasti koottavien ja turvallisten asumusten idealle on tilausta maailmalla.

– Maailmassa on vuosittain liki 70 miljoonaa ihmistä vailla väliaikaista asuntoa, joten kehittämäni idea on tarpeellinen. Päätelmäni saivat tukea myös kansainvälisestä ­markkinointisuunnitelmas­-tamme, Piispanen vakuuttaa.

Väliaikaisen asunnon ­konsepti on Piispasen keksimä, eikä maailmassa ole muita vastaavanlaisia yrityksiä, jotka toimivat samanlaisella konseptilla.

Nopeasti rakennettavilla kokonaisuuksilla voidaan saada suuretkin ihmismassat suojaan.

Tiiviin kennorakenteen ansiosta asunnosta tulee kestävä.

– Erikoispinnoitteiset eristelevyelementit takaavat, että asumuksen lämpötila on asumiseen sopiva. Esimerkiksi Irakissa voi olla öisin pakkasta jopa kymmenen astetta, mutta päivällä lämpö saattaa nousta jopa 40 asteeseen, Piispanen taustoittaa innovaatiotaan.

Piispanen kehitti projektiaan varten rakenteen, joka pitää kodin lämpötilan oikeana sekä helteellä että pakkasella.

Piispasen tuotetta voi käyttää myös pidempiaikaiseen asumiseen ja sen elementit ovat kierrätyskelpoisia.

Gesto Oy:n tuotteen teknisiä ominaisuuksia on testattu Al-Ainissa Yhdistyneissä Arabiemiraateissa.

– Tämän vuoden tavoitteena on toteuttaa kolmesta viiteen pilottiprojektia Lähi-idän alueella, missä on useita pakolaiskeskuksia tai muita väliaikaisia asuntoja. Yhteistyökumppaneita haetaan erityisesti Jordaniasta, jonka kanssa on jo aloitettu neuvottelut.

Tilapäisasunnoille on Piispasen mukaan tarvetta myös Etelä-Amerikan maissa, kuten Meksikossa, jossa puolet väestöstä elää köyhyydessä.

– Yrityksellämme on jo yhteyksiä näihin maihin.

Kotimaassa Gesto Oy tekee yhteistyötä Kannonkoskella sijaitsevan Piispalan nuorisokeskuksen kanssa. Piispalaan tulee kuuden asunnon pilotointikohde.

– Piispalan kurssilaiset testaavat lämmön tasausjärjestelmää aidoissa olosuhteissa. Hyödynnämme tuloksia aikanaan tuote­kehittelyssä.

Gesto Oy:n kotipaikka on nyt Saari­järvi ja siellä yrittäjä haluaa sen pysyvänkin.

– Tuotanto, hallinto ja tuotekehitys onnistuvat Saarijärvellä, jos saamme aikanaan sopivaa työvoimaa.

Piispasen mukaan yritys tarvitsee halliin tuotantotyöntekijöitä, hallintoon kaupallisen koulutuksen saaneita ja kansainvälisestä kaupasta tietäviä työntekijöitä sekä tuotantokehitykseen sopivia insinöörejä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .