Saarijärveläisyritys suuntaa Euroopan markkinoille luonnonkasveista valmistetuilla mauste- ja smoothiejauheilla – pelloilla viljellään rikkaruohojakin aromeiksi

Saarijärven Tarvaalassa Visa Törmälän ja Marja Salosen pelloilla kasvaa kehäkukkia sekä nokkosia, horsmia, piharatamoita, siankärsämöitä ja monia muita luonnonkukkia, joita muualla pidetään rikkaruohoina.

Täällä ne ovat liiketoiminnan ydintä eli puhdasta raaka-ainetta Crenoco Greenin syötäviin, juotaviin sekä iholla käytettäviin tuotteisiin.

– Viime vuonna satoi paljon, ja tänä kesänä oli kuivaa. Molempina vuosina saatiin hyvät sadot. Nämä kasvit eivät petä, oli sää mikä hyvänsä, Törmälä toteaa.

 

Kymmenisen vuotta sitten Törmälä ja Salonen halusivat muuttaa pois Jyväskylästä ja löysivät etsimänsä maatilan Tarvaalasta. He ottivat pusikoituneet pellot 40 vuoden tauon jälkeen uudelleen hyötykäyttöön ja aloittivat luonnonkasvien koeviljelyn.

Matkan varrella on opittu muun muassa se, miten paljon mitäkin kasvia saa leikata, jotta seuraavan kesän kasvu ei häiriinny. Nokkospenkit on muovitettu, koska siten muutaman viikon välein kerättävät lehtisadot saadaan helpoiten puhtaina talteen.

 

Huonokuntoisen parsinavetan pariskunta kunnosti tuotantotilaksi, jossa kaksi vuotta sitten hankittu kuivuri hyrisee nyt yötä päivää. Sinne mahtuu kerrallaan muutama sata kiloa tuoreita kasvien osia. Kuivauksessa massasta haihtuu 90 prosenttia, joten yhdestä erästä pussitettavaa kertyy muutama kilo.

Kaikki kuivattava raaka-aine ei kasva oman tilan pelloilla ja metsässä, vaan Crenoco Green ostaa lähialueen kerääjiltä muun muassa marjoja, sieniä, koivunlehtiä ja kuusenkerkkiä. Puun osien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Talvikaudella kuivataan Keiteleestä kalastettua kuoretta, jota yritys myy lemmikkieläinten lisäravinteeksi.

 

Törmälä ja Salonen jauhavat kuivatut kasvit ja valmistavat niistä sekoituksia moneen käyttöön.

– Esimerkiksi vuohenputkesta, nokkosesta, voikukan lehdistä ja poimulehdestä tehdään viherjauhetta, jota voi käyttää mausteena vaikkapa lasagneen, keittoihin tai smoothieihin, Salonen kertoo.

Yritys käyttää kasvijauheita myös valmistamissaan makusiirapeissa, yrttisuoloissa, saippuoissa ja ihovoiteissa. Hevosille ja jyrsijöille valmistetaan ravinnepellettejä. Kokeeksi kuivatuista kasviksista on tehty myös veteen sekoitettavaa kuivamuonaa retkeilijöille.

– On monia mahdollisuuksia. Olemme hakeneet tietoa kasvien eri ainesosien vaikutuksista ja kokeilleet erilaisia yhdistelmiä, Törmälä sanoo.

Perinteisesti luonnonkasveja on käytetty Suomessa muun muassa rohtoina.

– Viime aikoina ihmisten kiinnostus ja rohkeus kokeilla uusia luonnontuotteita on lisääntynyt, Salonen sanoo.

 

Pariskunta on käyttänyt kasvibisneksensä kehittelyyn paljon aikaa ja rahaakin, mutta molempien päätyöt ovat muualla.

Salonen työskentelee maaseudun kehittämishankkeiden parissa Leader Viisari ry:n toiminnanjohtajana Saarijärvellä. Törmälä tekee palvelu- ja tuotekehitystyötä omassa yrityksessään, jonka aputoiminimeksi Crenoco Green on rekisteröity.

– Toivomme, että jatkossa meistä toinen saisi tästä päivätyön. Lisäksi voimme ostaa työtä, Törmälä sanoo.

Tähän asti Crenoco Green on myynyt tuotteitaan vain muutamalle yritykselle. Iso askel eteenpäin on verkkokauppa, joka avataan tänä syksynä. Tähtäimessä ovat vientimarkkinat.

– Meillä raaka-aine on pääosin luomua. Esimerkiksi Saksan markkinoilla on paljon tiedostavia kuluttajia, jotka ovat valmiita maksamaan puhtaista tuotteista, Törmälä toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .