Sadan suurimman pörssiyhtiön arvo nousi 21  000 miljardiin dollariin – Microsoft ohitti Applen

Maailman sadan suurimman pörssiyhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo oli maaliskuun lopussa 21  000 miljardia dollaria (19  000 miljardia euroa), kertoo konsulttiyhtiö PwC. Kasvua vuoden takaisesta kertyi viisi prosenttia.

Kasvu on hillitympää kuin vuosi sitten, jolloin suurimpien pörssiyhtiöiden markkina-arvo kohosi 15 prosenttia.

Microsoft on ohittanut Applen maailman arvokkaimpana yhtiönä. Seuraavina ovat Amazon, Googlen emoyhtiö Alphabet ja sijoittajaguru Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway. Microsoftin arvo oli maaliskuun lopussa 905 miljardia dollaria ja Applen 896 miljardia dollaria.

Teknologiasektorilla on edelleen suurin osuus Global Top 100:n markkina-arvosta. Toisena on finanssisektori ja kolmantena terveydenhuoltoala. Terveydenhuoltoalan sekä kuluttajapalvelu- ja tietoliikennesektoreiden kasvu päihitti epävakaisuudesta kärsineen teknologiasektorin. Finanssiala suoriutui heikoimmin ja sen markkina-arvo aleni 3 prosenttia.

Ensimmäinen perinteistä teollisuutta edustava yritys, yhdysvaltalainen öljy-yhtiö Exxon Mobil löytyy sijalta kymmenen.

Yli puolet Yhdysvalloista

Sadasta arvokkaimmasta yrityksestä 54 sijaitsee Yhdysvalloissa. Kiina on seuraavaksi tärkein arvokkaimpien suuryritysten kotipaikka.

Euroopassa geopoliittiset haasteet ja brexitin aiheuttama epävarmuus ovat vaikuttaneet yhtiöiden sijoituksiin arvokkaimpien yhtiöiden listalla. Kolme yhtiötä on pullahtanut ulos, ja eurooppalaisten Top 100 -yritysten markkina-arvosta on kaikonnut viisi prosenttia.

Eurooppalaisista pörssiyhtiöistä korkeimmalla on sijalta 13 löytyvä sveitsiläinen Nestle, jonka markkina-arvo on 292 miljardia dollaria. Pohjoismaisista yhtiöistä korkeimmalla on tanskalainen lääkeyhtiö Novo Nordisk 128 miljardilla dollarilla. Novo Nordisk on sijalla 65.

–  Vaikka Yhdysvallat dominoi edelleen Global Top 100 -listaa, uskomme Kiinan, Intian ja muiden kehittyvien markkinoiden osuuden tulevan kasvamaan. Tätä näkökantaa tukevat listalle tänä vuonna päässeet uudet tulokkaat Intiasta ja Saudi-Arabiasta, kertoo PwC:n partneri Kimmo Vilske.

Suomen arvokkaimmat tiiviissä nipussa

Suomen arvokkaimmaksi yritykseksi on noussut tässä kuussa Kone, joka on sivuuttanut Nokian ja Nordean. Nokia on pudonnut niukasti toiseksi ja Nordea neljänneksi. Väliin on kiilannut Neste.

Vilskeen mukaan viisi arvokkainta suomalaisyritystä on melko tiiviissä nipussa. Koneen markkina-arvo on 27,2 miljardia euroa. Viidentenä olevan Sammon markkina-arvo on 21,0 miljardia euroa.

Suomessa arvokkaimpien yritysten listalla on kansainvälisesti vertaillen enemmän teollisuusyhtiöitä kuin teknologiayhtiöitä. Koneen ja Nesteen lisäksi listalla ovat Fortum, UPM, Stora Enso ja Wärtsilä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Deutsche Bank sai Jeffrey Epsteiniin ja Dansken Viron-yksikköön liittyvistä laiminlyönneistä 150 miljoonan dollarin sakon Yhdysvalloissa

Säästökuurille joutunut Lufthansa karsii viidesosan johtajista ja supistaa laivastoaan

Koronan kurittamien yritysten kustannustuen haku alkoi tänään: yrittäjäjärjestön mielestä apu on tarpeen mutta tulee aivan liian myöhään – katso listasta tukeen oikeutetut toimialat

Seppälääkärit myi työterveystoimintansa Apila Terveydelle

Korona todella toi vilkkaan mökkeilykesän: Suurissa kesäkunnissa jopa 75 prosenttia enemmän mökkikauppoja kesäkuussa, kaupungeissa viime vuotta selvästi hiljaisempaa

Konnekuljetus investoi biotuoteterminaaliin – Terminaali työllistää paikallisesti suoraan ja välillisesti

OECD-maissa työttömyyden ennustetaan nousevan yli 12,6 prosenttiin, jos koronan toinen aalto tulee

Suomi on jäämässä pahnanpohjimmaiseksi – EU-komission ennuste talouden supistumisesta synkistyy entisestään

Valtiovarainministeriö pienensi arviotaan Suomen julkisen talouden kestävyysvajeesta

Jyväskylän lentoasemalla kesäkuussa neljä matkustajaa – Finnair kuljetti 96 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vuosi sitten

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.