Saksan perustuslakituomioistuin vaatii EKP:ltä tarkkaa selvitystä osto-ohjelmasta

Saksan perustuslakituomioistuin vaatii Euroopan keskuspankilta (EKP) tarkkaa selvitystä osto-ohjelmasta, joka on kohdistunut eurovaltioiden joukkolainoihin. Kyseinen osto-ohjelma aloitettiin keväällä 2015.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan Saksan keskuspankki ei saa osallistua osto-ohjelmaan, jos EKP ei perustele täsmällisesti sitä, että sen rahapolitiikan tavoitteet pysyvät suhteellisuuden rajoissa.

Päätöstä voi kuvata ennenkuulumattomaksi, sillä se haastaa Euroopan unionin tuomioistuimen aiemman linjauksen. EU-tuomioistuimen ennakkopäätös piti EKP:n osto-ohjelmaa oikeudellisesti hyväksyttävänä keskuspankin tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

EKP on kertonut perehtyvänsä saksalaistuomioistuimen päätökseen ja kommentoivansa asiaa myöhemmin.

Euroopan komission tiedottaja Eric Mamer kommentoi saksalaispäätöstä tuoreeltaan muistuttamalla EU-oikeuden ensisijaisuusperiaatteesta, joka tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että EU-oikeudella on mahdollisissa ristiriitatilanteissa etusija suhteessa kansallisiin päätöksiin.

–  Komissio on aina kunnioittanut EKP:n itsenäisyyttä rahapolitiikan toimeenpanossa, Mamer sanoi.

Hän myös totesi, että komissio tutustuu vielä tarkemmin perustuslakituomioistuimen päätöksen yksityiskohtiin.

Pelissä EKP:n uskottavuus

Julkisessa keskustelussa nousi nopeasti esiin huoli siitä, mitä käy EKP:n päätösten uskottavuudelle nyt, kun koronaviruspandemia on pistänyt Euroopan talouden ahtaalle ja elpymisessä on laskettu osin paljon juuri keskuspankin toimien varaan.

Huolena on, että saksalaispäätös rapauttaa pandemian vuoksi perustetun uuden osto-ohjelman tehoa.

Saksalaisen Hertie School -yliopiston johtaja Henrik Enderlein kommentoi Twitterissä, että saksalaispäätöksellä on suoria vaikutuksia siihen, miten EKP voi jatkossa toimia. Vaikka tämänpäiväinen päätös ei suoraan liity pandemiaosto-ohjelmaan, se voi kuitenkin tuoda ohjelmaan muokkaustarpeita.

Enderleinin mukaan kyse on ennen kaikkea EKP:n itsenäisyydestä. Pulmana on rajanveto rahapolitiikan ja sen talouspoliittisten vaikutusten välille, mitä hänen mukaansa ei voi tarkkaan määritellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9 000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.