Saksassa syntyi työmarkkinasopu – lähes miljoona metalliteollisuuden työntekijää saa siirtyä 28 tunnin viikkoon

Palkat nousevat 4,3 prosenttia maaliskuussa.

Lähes miljoona Saksan suurimman ammattiliiton IG Metallin jäsentä on saanut oikeuden lyhentää työaikaansa 28 viikkotuntiin. Työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa syntyi sopu myöhään eilisiltana, joten lakkouhka vältettiin.

IG Metall edustaa neuvotteluissa lähes neljää miljoonaa metalliteollisuuden työntekijää. Liitto on vaatinut jäsenille mahdollisuutta lyhentää väliaikaisesti työaikaansa. Ratkaisu koskee alkuvaiheessa 900 000:ta ihmistä Baden-Württembergin osavaltiossa, mutta voi laajeta koko Saksaan. Baden-Württembergissä sijaitsevat muun muassa autojätti Daimlerin ja autonosia valmistavan Boschin tehtaat.

Viime viikolla noin puoli miljoonaa metalliteollisuuden työntekijää osallistui varoituslakkoihin neuvottelujen edistämiseksi. Liittojohtajat uhkasivat rajoittamattoman lakon aloittamiselle, ellei sopua syntyisi.

Osapuolet sopivat, että vanhemmat työntekijät voivat lyhentää työviikkoaan 28 tuntiin määräajaksi, joka voi olla kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Palkka laskee suhteessa lyhennykseen, mutta työntekijällä on oikeus palata entiseen täysimääräiseen työaikaansa.

Työntekijäpuoli vaati neuvotteluissa lisää joustavuutta työntekijöille, jotka haluavat lyhentää työaikaansa esimerkiksi lapsen tai omaishoidon takia. Työnantajapuoli ei halunnut maksaa lyhennetystä työajasta täyttä palkkaa. Ratkaisussa molemmat osapuolet tekivät myönnytyksiä.

Kaksivuotisessa sopimuksessa sovittiin myös 4,3 prosentin palkankorotuksista, jotka astuvat voimaan maaliskuussa, kertoo IG Metall verkkosivuillaan.

Juttua korjattu klo 14.28: Otsikossa väitettiin, että lähes miljoona työntekijää siirtyy 28 tunnin työviikkoon. Siirtyminen on kuitenkin työntekijöille vapaaehtoista.

Uusimmat

Talous

EU julkaisee arvionsa Italian ja muiden euromaiden budjeteista

Kyberkiristys laittoi tanskalaisyrityksen polvilleen ja rokotti 300 miljoonaa – sellaiselta suojautumista pohditaan nyt Jyväskylän Smart Factory -messuilla

Avaruusalan yhtiön konkurssissa paloi kuusinumeroinen summa keskisuomalaisten sijoittajien rahaa taivaan tuuliin – "Itselleni tämä oli kuin loton tekeminen"

OP: Suurin kasvupyrähdys on jo takana – tahti hidastuu ensi vuonna

Työttömyys väheni edelleen Keski-Suomessa – Jyväskylä pärjää yhä paremmin verrattuna muihin isoihin kaupunkeihin

Finnwatch: Pankit maksavat veronsa, mutta panttaavat tietoa – Danske Bankille moitteet rahanpesusotkujen peittelystä

Finnwatch: Pankit maksavat veronsa, mutta panttaavat tietoa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista kaupunkilehtiä pääkaupunkiseudulla – kilpailevia lehtiä kustantava Keskisuomalainen toivottaa haastajan tervetulleeksi

"En jäisi odottamaan joululahjaa hallitukselle" – ekonomisti arvioi työllisyysastetavoitteen täytyvän ensi vuonna

Dieselin ja bensan erilainen verokanta on professorin mielestä jäänne menneestä – "Jos verokanta olisi sama, syntyisi vielä kauheampi huuto"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.