Saksassa syntyi työmarkkinasopu – lähes miljoona metalliteollisuuden työntekijää saa siirtyä 28 tunnin viikkoon

Palkat nousevat 4,3 prosenttia maaliskuussa.

Lähes miljoona Saksan suurimman ammattiliiton IG Metallin jäsentä on saanut oikeuden lyhentää työaikaansa 28 viikkotuntiin. Työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa syntyi sopu myöhään eilisiltana, joten lakkouhka vältettiin.

IG Metall edustaa neuvotteluissa lähes neljää miljoonaa metalliteollisuuden työntekijää. Liitto on vaatinut jäsenille mahdollisuutta lyhentää väliaikaisesti työaikaansa. Ratkaisu koskee alkuvaiheessa 900 000:ta ihmistä Baden-Württembergin osavaltiossa, mutta voi laajeta koko Saksaan. Baden-Württembergissä sijaitsevat muun muassa autojätti Daimlerin ja autonosia valmistavan Boschin tehtaat.

Viime viikolla noin puoli miljoonaa metalliteollisuuden työntekijää osallistui varoituslakkoihin neuvottelujen edistämiseksi. Liittojohtajat uhkasivat rajoittamattoman lakon aloittamiselle, ellei sopua syntyisi.

Osapuolet sopivat, että vanhemmat työntekijät voivat lyhentää työviikkoaan 28 tuntiin määräajaksi, joka voi olla kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Palkka laskee suhteessa lyhennykseen, mutta työntekijällä on oikeus palata entiseen täysimääräiseen työaikaansa.

Työntekijäpuoli vaati neuvotteluissa lisää joustavuutta työntekijöille, jotka haluavat lyhentää työaikaansa esimerkiksi lapsen tai omaishoidon takia. Työnantajapuoli ei halunnut maksaa lyhennetystä työajasta täyttä palkkaa. Ratkaisussa molemmat osapuolet tekivät myönnytyksiä.

Kaksivuotisessa sopimuksessa sovittiin myös 4,3 prosentin palkankorotuksista, jotka astuvat voimaan maaliskuussa, kertoo IG Metall verkkosivuillaan.

Juttua korjattu klo 14.28: Otsikossa väitettiin, että lähes miljoona työntekijää siirtyy 28 tunnin työviikkoon. Siirtyminen on kuitenkin työntekijöille vapaaehtoista.