Samsung antoi Applen tavoin tulosvaroituksen

Korealainen teknologiajätti Samsung seurasi varhain tiistaina Suomen aikaa kilpailijaansa Applea ja antoi tulosvaroituksen. Samsungille tulosvaroitus oli ensimmäinen kahteen vuoteen. Applen viime viikolla antama tulovaroitus oli puolestaan ensimmäinen peräti liki kahteen vuosikymmeneen.

OP:n pääanalyytikon Antti Saaren mukaan teknologiajättien tulosvaroituksiin on vaikuttanut kaksi seikkaa: tuotantokustannusten nousu sekä yleinen kysynnän heikentyminen. Molempien tekijöiden taustalla on hänen mukaansa Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota.

–  Kauppasota ja kaupan rajoitteet vaikuttavat helposti ensimmäisenä kansainvälisiin teknologiajätteihin, joilla on laajoja ja monimutkaisia tuotantoverkkoja globaalisti, hän sanoo.

–  Tuotteita ei osteta samaan tapaan, Saari jatkaa.

Hänen mukaansa Applen tulosvaroitus oli yllätys. Vaikka jonkinlaisia vaikeuksia osattiin odottaa, oli Applen myynnin lasku ennen kaikkea Kiinassa kovempaa kuin mitä oli osattu odottaa.

–  Kuten markkinareaktioista näkyy, ei Samsung ollut niin mieletön yllätys. Applen jälkeen osattiin epäillä, että myös muilla teknologiajäteillä ilmenee samantyyppisiä vaikeuksia, Saari sanoo.

Samsung jää lähes 30 prosenttia edellisvuoden liikevaihdosta

Samsungin viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevoitto on jäämässä 9,8 miljardiin dollariin eli noin 8,5 miljardiin euroon, mikä on lähes 29 prosenttia pienempi kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Yhtiö kertoi myynnin putoavan 10 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Samsung varoitti tuloksen pysyvän vaisuna myös kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä muistikorttibisneksen vaikean tilanteen vuoksi. Yhtiön mukaan tuloksen odotetaan kuitenkin kohenevan toisella neljänneksellä.

Apple puolestaan pienensi arviotaan viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihdosta lähes kymmenellä prosentilla. Liikevaihdon ennakoidaan olevan noin 84 miljardia dollaria eli noin 74 miljardia euroa, kun aiemmat arviot liikevaihdosta ovat olleet noin 91 miljardia dollaria eli noin 80 miljardia euroa.

Pudotuksen keskeiseksi syyksi Apple kertoi ennakoitua suuremman talouskasvun hidastumisen erityisesti Kiinassa ja kehittyvillä markkinoilla, joilla yhtiön laitteiden myynti ei ole sujunut toivottuun tapaan.

Samsung on maailman suurin matkapuhelinten valmistaja 20 prosentin markkinaosuudella. Niskaan hengittää kuitenkin kiinalainen Huawei, joka kiilasi viime vuonna kakkoseksi ohi Applen.