Sanoma porskutti viime vuonna vahvasti

Viime vuosien masennus alkaa olla taakse jäänyttä elämää.

Mediayhtiö Sanoman vuosi sujui huomattavasti vahvemmin kuin muutaman aiempana vuonna on totuttu näkemään. Operatiivinen liikevoitto kaksinkertaistui 168 miljoonaan euroon.

– Olemme yhtiönä nousseet takaisin hyvään kuntoon, arvioi toimitusjohtaja Susan Duinhoven tulosjulkistustilaisuudessa.

Vielä selvemmin tulosparannus näkyy muutamaa riviä alempana tulosliuskalla. Voitto ennen veroja nousi 157 miljoonaan euroon, kun toissa vuonna Sanoma oli 151 miljoonaa euroa tappiolla.

Liikevaihto putosi kuitenkin 1,6 miljardiin euroon, kun toissa vuonna liikevaihtoa kertyi 1,7 miljardia euroa. Tulokseen vaikutti näin ratkaisevasti Sanoman oma kulukuuri.

– Vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä käynnistettyjen kustannusinnovaatiohankkeiden hyödyt alkoivat näkyä odotettua aiemmin, Duinhoven kertoo.

Hänen mukaansa Suomen liiketoimintojen tulos parani erittäin merkittävästi viime vuonna. Media Finlandin operatiivinen liikevoitto kasvoi 50 miljoonaan euroon toissa vuoden 13 miljoonasta eurosta.

Myös Hollannin ja Belgian yksikön tulos koheni. Operatiivinen liikevoitto kasvoi 34 prosenttia 86 miljoonaan euroon. Media BeNe on Sanoman suurin yksikkö 776 miljoonan euron liikevaihdolla.

Oppimateriaaleissa Sanomalla oli niin ikään hyvä vuosi, Duinhoven kertoo. Koko vuoden operatiivinen liikevoitto oli 57 miljoonaa euroa, mikä on 27 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Viimeinen vuosineljännes oli pettymys

Vuoden viimeinen neljännes sujui kuitenkin vaisummin, vaikka loka–joulukuun operatiivinen liikevoitto nousi 1,4 miljoonaan euroon. Vuosi sitten liiketappio oli 8,4 miljoonaa euroa. Viimeisen vuosineljänneksen tulokseen vaikutti se, että Learning-yksikön liikevaihto oli kausiluonteisesti vain kymmenesosa koko vuoden liikevaihdosta.

Analyytikot odottivat suurempaa tulosparannusta. Sanoman kurssi rojahti 10 prosenttia alas pörssin auettua.

Syöksyä ei vaimentanut edes se, että Sanoman hallitus esittää osingon kaksinkertaistamista 0,20 euroon osakkeelta. Sanoman kurssi päätyi lopulta vajaat 12 prosenttia pakkaselle.

Sanoma on STT:n suurin omistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.