Selluinvestoinnit lisäävät uusiutuvaa energiaa rajusti

Metsäteollisuuden investoinnit sellutehtaisiin lisäävät uusiutuvan energian osuutta merkittävästi Suomessa.

Ylivoimaisesti suurin hanke on Metsä Groupin suunnittelema jättiläismäinen biojalostamo Äänekoskelle. UPM lisää Kymin sellutehtaan kapasiteettia ja tekee ehkä saman Kaukaan tehtaalla. Stora Enso uusii Varkauden sellutehtaan.

- Ne ovat merkittäviä lisäyksiä. Tällä hetkellä taitaa olla niin, että kaksi kolmasosaa uusiutuvasta energiastamme tulee metsäteollisuudesta, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön strateginen johtaja Sixten Sunabacka.

Äänekosken tehdas on niin valtava, että pelkästään sen tuottama uusiutuvan energian lisäys on lähes kaksi kertaa suurempi kuin Suomen nykyinen tuulivoimatuotanto.

Äänekosken tehtaan sähköntuotannon on määrä nousta 1 400 gigawattituntiin vuodessa, kun tuulivoiman tuotanto oli viime vuonna 777 gigawattituntia. Tuulivoiman tuotanto kasvaa toki nopeasti.

Suomessa uusiutuvan energian osuus kokonaiskulutuksesta on Eurostatin tuoreimman tilaston mukaan vajaat 35 prosenttia. Tavoitteena on, että osuus nousisi 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Äänekosken tehdas lisää uusiutuvan energian osuutta 2 prosenttiyksikköä, jos ja kun Metsä Group päättää rakentaa laitoksen. Kun muut sellutehdashankkeet lasketaan mukaan, Suomi alkaa olla lähellä tavoitetta hyvissä ajoin etuajassa.

- Jokunen vuosi sitten moni oli sitä mieltä, että puun käyttö vähentyy jyrkästi Suomessa, ja sellunkin teko supistuu, mutta nythän on käynyt päinvastoin, Sunabacka sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kymmenientuhansien brittien Lapin-matka vaakalaudalla Thomas Cook -konkurssissa, Lapin yrityksiä uhkaa iso tulonmenetys

Mitä Tjäreborgin emoyhtiön konkurssi tarkoittaa suomalaismatkustajalle?

Jyväskylän yliopiston tutkimus kertoo karua kieltä metsäteollisuuden innovatiivisuudesta: "Lohduton kuva"

Matkailututkija: Perinteisen pakettimatkailun aika on ohi – Tjäreborgin voi olla vaikea korvata Thomas Cookin järjestämiä lentoja

Nordean asiakaspalveluun voi soittaa nyt myös viittomakielellä: "Erittäin saavutettava ja tasa-arvoinen fiilis"

Euroalueen kasvu sakkaa – ostopäällikköindeksi alimmilleen kuuteen vuoteen

Ruotsalaiset luopuvat käteisen käytöstä vauhdilla, joka hirvittää jo valtiota – kruunulle harkitaan sähköistä vaihtoehtoa

Britannia aloitti rauhanajan suurimman operaation: yli 150 000 Thomas Cook -matkatoimiston asiakasta tuodaan kotiin vuokrakoneilla

Viitasaarelainen Maarla Oy rekrytoi useita metallialan osaajia ja haluaa olla pohjoisen Keski-Suomen paras työpaikka

Lennot Turkista ja Madeiralta toteutuvat – kaksi kolmasosaa Tjäreborgin maanantain paluumatkustajista pääsee alkuperäisillä lennoilla Suomeen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.