Selvitys: IT-ala selvisi lamasta – työllisyys kohenee entisissä Nokia-maakunnissa

Tuoreen jyväskyläläisselvityksen mukaan IT-ala on selvinnyt lamasta ja muutamissa maakunnissa on jo työvoimapula korkeasti koulutetuista. IT-alan työttömyyskehityksessä on vuoden 2014 jälkeen tapahtunut käänne: työttömyyden kasvuvauhti on pysähtynyt tai kääntynyt selkeään laskuun.

Merkillepantavaa on, että myös merkittävistä irtisanomisista kärsineissä niin sanotuissa Nokia-maakunnissa (Uusimaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Varsinais-Suomi) työttömyyden kasvu on ollut varsin maltillista. Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla työttömyys on jopa vähentynyt.

– Viime vuosien irtisanomiset ovat kohdanneet erityisesti korkeakoulutettuja IT-alan ammattilaisia. Selvityksestä käy kuitenkin ilmi, että he ovat pystyneet mukautumaan työelämän muuttuneeseen tilanteeseen. Irtisanomiset eivät näy korkeasti koulutettujen työttömyytenä, vaan heidän osaltaan työttömyys on jopa kääntynyt laskuun, dekaani Pekka Neittaanmäki iloitsee.

Kolme pääryhmää

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti IT-alan työttömyyskehitystä vuosina 2006–2015. Tarkastelu tehtiin maakunnittain ja koulutusasteittain. Lähteenä käytettiin työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoja sekä Tilastokeskuksen ammattiryhmä-luokitusta.

Selvityksessä työttömyyttä tarkasteltiin kolmessa pääryhmässä: keskiaste ja alin korkea-aste (ammatillinen koulutus), alempi korkea-aste ja ylemmät AMK-tutkinnot (opistot ja ammattikorkeakoulut) sekä ylempi korkeakouluaste (yliopistokoulutus).

– Keski-Suomessa IT-alan alemman korkeakouluasteen käyneiden kohdalla työttömyyden kasvu on pysähtynyt ja ylemmän korkeakouluasteen käyneiden kohdalla työttömien määrä on lähtenyt kasvuun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .