Sianlihan ylituotanto vaihtuu possupulaan

Sianlihan ylitarjonta on Suomessa vaihtumassa possupulaksi. Tuotanto vähenee todennäköisesti vähintään viisi prosenttia sekä tänä että ensi vuonna. Näin arvioidaan Sikayrittäjien yhdistyksessä ja MTK:ssa.

Jo nyt saatetaan olla tilanteessa, jossa sianlihan kotimainen tuotanto ei enää riitä kattamaan kulutusta. Kuluttajan kannattaakin varautua siihen, että sianlihan hinta nousee.

Taustalla on sikatalouden heikko kannattavuus, joka on saanut monen sikayrittäjän laittamaan pillit pussiin. Sikayrittäjien yhdistyksen toiminnanjohtajan Ari Bergin arvion mukaan Suomessa on nyt jäljellä noin 1 600 aktiivista sikatilaa, joista noin sata saattaa lopettaa tämän vuoden aikana.

Bergin mukaan tuottajahinnat ovat tänä vuonna hieman nousseet, mutta kustannukset vielä enemmän.

Sikayrittäjien jatkopäätöksiin vaikuttaa myös se, että sikojen olosuhteita koskevat määräykset tiukkenevat vuodenvaihteessa, mikä voi joillakin tiloilla vaatia uusia investointeja.

Sikojen hyvinvointia koskeva direktiivi hyväksyttiin EU:ssa jo 2000-luvun alussa, mutta kymmenen vuoden siirtymäaika päättyy vasta nyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.