Siilasmaa: Nokian puhelinten myynti oli oikea ratkaisu

Nokian hallituksen puheenjohtaja ja tilapäiseksi pääjohtajaksi siirtyvä Risto Siilasmaa sanoo, että Nokian puhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille on järkiperustein oikea ratkaisu, mutta tunnepohjalta vaikea päätös.

Siilasmaan mukaan Nokialla ei kuitenkaan ollut riittäviä voimavaroja markkinoida puhelimiaan ja kilpailla Androidien ja Applen iPhonen jakamilla älypuhelinmarkkinoilla.

Aloite kaupasta tuli Microsoftilta ja neuvotteluja käytiin helmikuusta lähtien. Siilasmaan mukaan Nokian hallitus kokoontui 50 kertaa käsittelemään kauppaa, sen perusteluja ja vaihtoehtoja.

Suomessa kaupan myötä siirtyy 4·700 työpaikkaa Microsoftille. Microsoft perustaa Suomeen myös datakeskuksen.

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer vakuutti painokkaasti, että Suomi on jatkossakin tärkeä toimipaikka Microsoftille.

– Meillä ei ole mitään aikeita siirtää työpaikkoja. Olemme syvästi sitoutuneita Suomeen, Ballmer vakuutti.

Kauppa sai Nokian osakkeen roimaan nousuun pörssissä. Heti kaupankäynnin alussa osake oli 46 prosentin nousussa eilisestä. Nousu tasaantui puolen päivän tienoilla 38 prosenttiin.

Nokian puhelinliiketoiminnan myynnistä spekuloitiin jo kesällä. Silloin toimitusjohtaja Stephen Elop kiisti huhut ponnekkaasti. Nyt Elop on siirtymässä takaisin Microsoftin leipiin. Siilasmaan mukaan Nokian uuden toimitusjohtajan etsintä alkaa välittömästi, sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.