Siimes: Sisäpiirirekisteri vaikeuttaisi työeläkeyhtiöiden toimintaa

Hallituksen esitys työeläkeyhtiöiden hallinnon avoimuutta koskevaksi laiksi saa kritiikkiä Työeläkevakuuttajilta. Sisäpiiriin kuuluville esitetty velvollisuus ilmoittaa pörssiomistuksistaan ja arvopaperikaupoistaan vaikeuttaa työeläkeyhtiöiden hallitusten jäsenten toimintaa tarpeettomasti, sanoo Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes tiedotteessaan.

Siimeksen mukaan hallituksen jäsenet omistavat arvopapereita yksityishenkilöinä. Jatkuvasta raportoinnista voisi tulla este hallitustyöskentelyyn osallistumiselle, hän sanoo.

Lakiesityksen mukaan yhtiöiden olisi pidettävä julkista sisäpiirirekisteriä, johon muun muassa hallituksen jäsenten, toimitusjohtajan ja tilintarkastajien tulisi ilmoittaa pörssiosakeomistuksensa ja -kauppansa.

Työeläkeyhtiön olisi myös pidettävä julkista luetteloa hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan muista hallitusjäsenyyksistä ja luottamustoimista.

Yhtiön johdon ja sen lähipiirin kanssa tehdyt suuret kaupat olisivat julkisia, ja ne pitäisi käsitellä yhtiön hallituksessa. Lisäksi laissa määriteltäisiin muun muassa työeläkeyhtiöiden palkitsemisjärjestelmistä. Ne eivät saisi kannustaa liialliseen riskinottoon.

Hallitus antoi lakiuudistuksesta esityksen eduskunnalle torstaina. Lain on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Sen jälkeen työeläkeyhtiöillä on viisi kuukautta aikaa ajantasaistaa sisäpiirirekisterinsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.