Sijoittajien hermoilu Yhdysvaltojen tilanteesta kasvaa

Yhdysvaltain poliittinen umpisolmu alkaa varjostaa yhä enemmän sijoittajien tunnelmia, arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat.

Yhdysvaltain poliittinen pattitilanne uhkaa kärjistyä lähipäivinä. Yhdysvaltain velka törmää pian velkakattoon, jonka jälkeen valtio ei voi kasvattaa velan määrää. Tilanne voisi pahimmillaan johtaa siihen, että Yhdysvallat ei kykene suoriutumaan kaikista maksuistaan.

Velkakaton nostosta on päästävä sopuun ensi viikon torstaihin mennessä. Samaan aikaan budjettikiista repii kongressia ja on aiemmin johtanut hallinnon osittaiseen sulkemiseen.

Asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, syntyykö sopu ajoissa. Yleisemmin pidetään todennäköisenä, että ainakin väliaikainen ratkaisu saadaan aikaan.

- Perusoletus on, että velkakaton nostamisessa onnistutaan, koska vaikutukset Yhdysvaltain talouteen ja maailmantalouteen olisivat merkittävät, sanoo OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen.

Sijoittajien hermoilu kasvaa, jos sovusta ei pian ole merkkejä.

- Kun Yhdysvaltoihin syntyy kriisi, se heijastuu kaikkialle maailmaan jonkinasteisena, muistuttaa Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.