Sijoitusasunto kannattaa hankkia Jyväskylästä

Jyväskylä on Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tutkimuksen mukaan Suomen paras kaupunki asuntosijoittajalle. Jyväskylässä asuntosijoittaja saa tutkimuksen mukaan sijoitukselleen keskimäärin hieman yli kuuden prosentin vuosituoton.

Pelkän vuosituoton perusteella tarkasteltuna Jyväskylä ei nouse kärkikastiin. Vasta niin kutsutut aluekehityskriteerit huomioimalla Jyväskylä pääsee ykkössijalle.

PTT:n ekonomisti Sami Pakarisen mukaan Jyväskylän hyvään menestykseen vertailussa on vaikuttanut erityisesti kolme tekijää.

– Väestönkasvu sekä asuntokuntien lukumäärän kehitys on ollut Jyväskylässä suotuisaa. Lisäksi vaikuttaa se, että siellä on suhteellisesti paljon opiskelijoita, Pakarinen toteaa.

Opiskelijoiden suuri määrä pienentää asuntosijoittajan riskiä siitä, että asuntoa joudutaan pitämään tyhjillään. Opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille, ja siten kysyntä siirtyy vapaille markkinoille. Opiskelijat eivät myöskään juurikaan hanki omistusasuntoja.

Oma ammattitaito vaikuttaa

Tutkimuksen mukaan Jyväskylän lisäksi parhaita kaupunkeja asuntosijoittajille ovat Rovaniemi ja Seinäjoki.

Vertailun häntäpäähän sijoittuivat Kotka, Kouvola ja Kajaani. Näissä kaupungeissa asuntojen vuokratuotto voi olla hyvä, mutta vaarana ovat sijoituksen arvonlasku sekä riski tyhjistä vuokrakuukausista.

Tutkimuksen on teettänyt Suomen Vuokranantajat ry.

Toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo, että tutkimuksella halutaan kannustaa asuntosijoittajia vertailemaan kattavasti eri kaupunkien tuotto-odotuksia. Usein sijoitusasunto hankitaan oman asuinkaupungin lähistöltä, mutta uskaltautuminen toisiin kaupunkeihin voi osoittautua paljon kannattavammaksi. Lopullisen onnistumisen ratkaisee kuitenkin vuokranantajan oma ammattitaito ja asunnon mikrosijainti eli se, missä kadunkulmassa talo tarkalleen sijaitsee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .