Sote-sektorille luvassa miljardien säästöt – jyväskyläläinen Synesa Solutions kehitti "palvelu- ja prosessiviisauden koneen"

Ohjelmistoratkaisuja tarjoava Synesa Solutions aikoo kasvaa vauhdilla seuraavien viiden vuoden aikana. Jyväskyläläisen yrityksen tavoitteena on saavuttaa vuonna 2025 yli 45 miljoonan euron liikevaihto.

Matkaa siihen on melkoisesti, sillä viime vuonna liikevaihtoa kertyi noin 100 000 euroa, ja tämän vuoden tavoite on 870 000 euroa.

– Tuotteemme on kunnossa. Olemme kehittäneet seitsemän vuoden ajan algoritmeja. Niiden avulla pystymme tuottamaan sellaisia ratkaisuja, joihin mikään muu yritys maailmassa ei pysty, innovaatiotoiminnasta ja tuotekehityksestä vastaava Toni Ruohonen kehuu.

Yrityksen päätuote on "palvelu- ja prosessiviisauden kone" eli eDromos ohjelmistopalvelu, joka mahdollistaa tietopohjaisen johtamisen, kehittämisen ja seurannan. Ensimmäisessä vaiheessa Synesan asiakkaita ovat sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) toimijat, kuten sairaanhoitopiirit, kunnat ja yksityiset palveluntarjoajat.

– eDromoksen avulla sote-sektorilla pystyttäisiin saavuttamaan miljardiluokan säästöjä. Ne voidaan saavuttaa faktatietoon perustuvalla tiedolla johtamisella ja kehittämisellä, jonka kohteina ovat palveluiden vaikuttavuuden, laadun ja tuottavuuden parantaminen, kertoo Synesan toimitusjohtaja Timo Airaksinen.

Synesan ratkaisu on kehitetty sote-sektorin tarpeisiin, mutta se soveltuu kaikille tietointensiivisille toimialoille, kuten esimerkiksi pankeille, vakuutusyhtiöille ja teleoperaattoreille. Suunnitelmien mukaan näiltä toimialoilta tulee jatkossa iso osa yrityksen liikevaihdosta.

Synesan ratkaisua voidaan käyttää apuna myös maailmaa riivaavan koronavirusepidemian taltuttamisessa.

– Covid-19 viruksen leviämisestä, tartuntojen määrästä ja sairastavuuden vakavuudesta on tehty lukuisia vaihtoehtoisia skenaarioita, mutta toiminnan organisoinnista ei ole vielä analyyseja ja simulointeja olemassa. Me kehitämme ratkaisuja tähän puoleen, kertoo Ruohonen.

Synesa on saanut Business Finlandilta 100 000 euron avustuksen simulointiratkaisun kehittämiseen.

– Kehitettävän ratkaisun avulla sote-asiakkaamme voivat poikkeuksellisissa olosuhteissa suunnitella kapasiteetin ja resurssien käyttöä niin päivä-, viikko- kuin kuukausitasolla eteenpäin faktatietoon ja tehtyihin ennusteisiin perustuen. Tämä mahdollistaa sote-sektorin palveluiden päivittäisen johtamisen.

Pian nähdään, millaisia hyötyjä tuotteesta on käytännössä Keski-Suomessa. Synesa ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tekevät yhteistyötä koronatilanteen simuloinnissa. Se kohdistuu sairaanhoitopiirin toimintaan sekä perusterveydenhuoltoon koko maakunnan alueella.

Kasvunsa tueksi Synesa on kerännyt vuodessa yli miljoonan euron rahoituksen, josta merkittävä osa on saatu yhtiöön uskovilta yksityisiltä sijoittajilta. Kaksitoista sijoittajaa on mukana aktiivisesti yhtiön toiminnassa neuvonantajina tai hallituksen jäseninä.

Taustatukea on antamassa alalla tunnettuja nimiä, kuten ylilääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta, erilaisissa johtamis- ja kehittämistehtävissä pitkään toiminut Katrina Harjuhahto-Madetoja, Silmäaseman liiketoimintajohtaja Tapani Kyrki ja Idean Enterprisesin entinen teknologiajohtaja ja perustaja Markus Kallio.

– Näen Synesassa paljon potentiaalia kansainväliseksi menestystarinaksi niin terveydenhuollossa, kuin muillakin tietointensiivisillä toimialoilla, Kallio sanoo.

Yritys

Taustalla 22 omistajaa

Vuonna 2015 perustettu Synesa Solutions toimii Jyväskylän keskustassa Crazy Townin tiloissa. Yritys työllistää suoraan kymmenen henkilöä, ja viime aikoina on rekrytoitu useita uusia osaajia.

"Vuoteen 2025 mennessä henkilökunnan määrä noussee noin 50:een. Olemme kumppanoituneet kotimaisten ja kv-konsulttiyritysten kanssa ja käytämme paljon alihankintaa tuotekehityksessä", toimitusjohtaja Timo Airaksinen kertoo.

Synesan juuret ovat Jyväskylän yliopistossa. Perustajaosakas Toni Ruohosen väitöskirja liittyi sote-simulointiin, jonka piirissä yritys on toiminut alusta lähtien.

Vientiä ollaan avaamassa Business Finlandin avulla. Ensimmäiset kohdemaat ovat Ruotsi ja Norja.

Yhtiöllä on 22 omistajaa, joista suurin osa on yksityishenkilöitä.

"Pitkän ajan tavoite on listautuminen pörssiin tai yrityksen myynti jollekin alan suurelle toimijalle."

Yrityksen nimi tulee muinaiskreikan sanasta synesi, joka tarkoittaa tiedon pohjalta syntyviä viisaita ratkaisuja ja viisautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Suur-Savon Sähkön liikevaihto laski alkuvuonna

Jyväskyläläinen Fimpec laajentaa toimintaansa Keski-Euroopassa – perusti tytäryhtiön Saksaan

Arimo Ristola jatkaa Honkarakenteen hallituksen puheenjohtajana

Samppa Lajusen perustama Samla osti Kokkolan suurimman kauppakeskuksen

Renault vähentää 15  000 työntekijää ja aloittaa miljardien kulukuurin

Pessimistit pärjäsivät Keskisuomalaisen talousennustajakisassa – "Itse asiassa koko Suomi meni pienen taantuman puolelle jo viime vuoden viimeisellä neljänneksellä"

Keskisuomalaisella ennätyspieni yhtiökokous koronapandemian takia

Yrittäjien näkymät kirkastuneet: yhä useampi uskoo selviävänsä kriisistä, yhä harvemmalla edessä henkilöstövähennyksiä

Jyväskyläläisyritys Taimer keräsi 650 000 euroa kansainvälisiltä ja suomalaisilta sijoittajilta

Suomi on taantumassa – bkt supistui toisen neljänneksen putkeen, ja alkuvuonna pudotus kiihtyi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.