Startup-yritysten menestyksellä monta jarrua Suomessa

Lupaavienkin kasvuyritysten ja startup-ideoiden menestymistä jarruttavat Suomessa sijoituskulttuurin ja pääoman puute, epäonnistumisen pelko sekä asenneongelmat yrittäjyyttä kohtaan. Näin arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat.

Kärkipään startupit voivat Suomessa olla ongelmissa jo alkupään rahoituskierroksilla, koska kymmeniä miljoonia euroja tai sitä suurempia pääomia on vaikea löytää suomalaisvoimin. Toisin on asiantuntijan mukaan esimerkiksi länsinaapurissa.

- Ruotsissa on parempi mahdollisuus radikaaleille bisnesideoille, jotka yrittävät globaalia läpimurtoa, arvioi toimitusjohtaja Petri Rouvinen Etlatiedosta, joka on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen yhteydessä toimiva tutkimusyksikkö.

Entinen Nokia-johtaja Anssi Vanjoki vahvistaa pääomiin liittyvät pulmat Suomessa.

- Joudutaan etenemään pienemmin askelin kuin niin sanotussa suuressa maailmassa, jossa on enemmän pääomia kasvuloikan ottamiseen, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston professor of practice -tehtävässä toimiva Vanjoki.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä arvioidaan, että Suomessa myös pelätään epäonnistumista yrittämisessä.

- Mutta jos päästään liikkeelle, niin sitten ollaan kyllä täysillä mukana, sanoo neuvotteleva virkamies Tuija Ypyä.

Ypyä toivoo, että kasvuyrittäjät vaatisivat aktiivisemmin muutoksia olosuhteisiinsa ja pyrkisivät luomaan foorumia startup-alan kehittämiseen. Julkinen valta voi Ypyän mukaan pyrkiä auttamaan byrokratian purkamisessa ja lakimuutoksissa.

"Slushissa syytä kateuteen"

Kasvuyritysten olosuhteista ja menestymisestä puhutaan ensi viikolla Helsingissä suuressa Slush-tapahtumassa.

Slushin tuomasta säpinästä on syytä olla positiivisessa mielessä kateellinen aina Ruotsissa ja Euroopassa asti, sanoo Tukholman kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka.

- Slush on ylivoimaisesti kärkipään kohtaamispaikka Euroopassa startupeille ja investoijille. Se on fantastista ja olemme siitä (positiivisesti) kateellisia, kertoo Rankka.

Häntä kuitenkin mietityttää Suomen talouden pitkään jatkunut kompurointi. Kasvuyritysten ympärille pitäisi Rankan mukaan saada luotua enemmän rahaa ja työpaikkoja.

- Käsitykseni on, että Suomella olisi tarvetta tehdä lisää (rakenteellisia) uudistuksia vahvistaakseen kilpailukykyään.

Rankka sanoo, että Ruotsissa taloutta ja rakenteita on ehditty uudistaa moneen otteeseen reilun parin vuosikymmenen aikana.

Kehityskohteita kauppakamarin listalta silti yhä löytyy: kasvuyritystoimintaa voisi kannustaa esimerkiksi verohelpotuksin ja työlupia saada järjestettyä nykyistä nopeammin Euroopan ulkopuolelta tuleville.

Rakenteiden lisäksi yrittämisen kulttuuri ja esikuvat ovat tärkeitä positiivisen kierteen ja uusien menestysyritysten synnylle, uskoo Rankka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.