Stubb Jyväskylässä: Näkyvissä ei uusia vastapakotteita EU:lta

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että EU vastaisi Venäjän vastapakotteisiin uusilla pakotteilla. Stubb on parhaillaan Jyväskylässä asuntomessuilla ja pitää tiedotustilaisuutta yhdessä valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa.

Suomalaisten elintarvikeyritysten pitää Venäjän tuontikiellon takia etsiä uusia vientimaita Euroopan ulkopuolelta, sanoo eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.).

Hän arvioi, että Euroopan markkinat kärsivät lähitulevaisuudessa ylituotannosta. Toivakka tapasi aamupäivällä suurimpien elintarvikeyritysten ja -liittojen edustajia. Kiina nousi keskusteluissa esille mahdollisena korvaavana vientimaana.

Venäjän talouden asiantuntija, professori Pekka Sutela arvioi puolestaan, että pakotekierteelle ei ole nähtävissä loppua. Osapuolten epäluottamus toistensa poliittisiin tavoitteisiin on suuri, eikä tilanne voi siten rauhoittua.

Sutelan mukaan ei ole todennäköistä, että länsimaat ja Venäjä pääsisivät yhteisymmärrykseen Ukrainan tilanteesta.

- Minun on vaikea nähdä, että länsimaat pystyisivät vakuuttamaan Putinin hallinnon siitä, että ne eivät pyri kumoamaan Putinin hallintoa. Uskon, että Venäjän on vuorostaan vaikea lopettaa kokonaan Itä-Ukrainan kapinallisten tukemista.

Sutelan mukaan oli odotettavissa, että Venäjä kohdistaa vastapakotteensa elintarvikkeisiin, koska niissä tuontikieltojen vaikutukset näkyvät välittömästi.

- Kun länsimaalaisia tuotteita ei ole enää kaupoissa, kansa luultavasti kokee, että länsimaat syrjivät heitä, eikä syyllisenä pidetä maan omaa hallintoa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .