Stubb ei näe ongelmaa Rinteen TVO-jarrutuksessa

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb ei näe ongelmaa siinä, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne aikoo ottaa huomenna valtioneuvostossa pöydälle TVO:n ydinvoimalaluvan jatkamista koskevan kielteisen päätöksen.

Stubb sanoi hallituksen iltakoulun jälkeen, että hallituksella on selkeät pelisäännöt. Fennovoimasta tehdään huomenna myönteinen päätös ja TVO-päätökseen palataan sen jälkeen, kun Rinne on katsonut paperit läpi.

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) hallituskumppaneihinsa kohdistamia suomettumissyytöksiä Stubb ihmetteli.

- Suomettuminen on meille kaikille suomalaisille aika herkkä aihe oikeastaan. Itse olen koko poliittisen elämäni taistellut muutaman asian puolesta. Liberaali demokratia on yksi niistä, sosiaalinen markkinatalous on toinen. Kansainvälinen Suomi, joka nojautuu läntisiin instituutioihin, on kolmas. Siinä mielessä suomettumistermin käyttö suomalaisen suusta kuulostaa vähän ihmeelliseltä, Stubb sanoi valtioneuvoston juhlahuoneiston Smolnan portailla.

Stubbin mielestä on tärkeää pitää pää kylmänä, kun on kyse Suomen ulkopolitiikasta ja ydinvoimasta.

Vihreät ei lähde hallituksesta vielä huomenna, jos molemmat ydinvoimaluvat jäävät hallituksessa pöydälle, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Vihreille kuitenkin sopii Fennovoiman luvan käsittely, eivätkä vihreät aio Niinistön mukaan itse viivyttää lähtöään.

SDP aikoo pyytää TVO:n luvan käsittelyn pöydälle huomisessa valtioneuvoston istunnossa, koska puolue haluaa myös sille käsittelyn eduskunnassa. Fennovoiman luvasta on edelleen tarkoitus äänestää istunnossa.

Vaatimus TVO:n ydinvoimaluvan tuomisesta eduskuntaan ei ole SDP:lle puoluepoliittinen vaan menettelytapoihin ja eduskunnan arvovaltaan liittyvä kysymys, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman.

Backman sanoo STT:lle, että myös TVO:n jatkolupa pitäisi saada eduskuntaan, koska eduskunta käsitteli sen edelliselläkin kerralla. Hänen mukaansa eduskunta ei voi käsitellä TVO:n lupaa ilman hallituksen esitystä.

Backmanin mukaan SDP:ssä kannat jakautuvat molemmissa ydinvoimahankkeissa, mutta menettelytavasta eli molempien lupien eduskuntakäsittelystä eduskuntaryhmä on yksimielinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.