SuPer ja Tehy: Hoitohenkilöstön palkkoja nostettava enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy esittävät, että koulutetun hoitohenkilöstön palkkoja on nostettava vuosittain 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla. Ohjelman kesto olisi 2019–2029.

SuPerin ja Tehyn mukaan valtion budjetissa on osoitettava vuosittain 100–150 miljoonaa euroa palkkojen korottamista varten. Liitot muistuttavat, että palkkaeron kurominen umpeen ei ole mielipidekysymys, vaan siihen velvoittavat kansainvälinen ja EU-oikeus sekä kansalliset lait.

–  Valtion taloudellinen sitoutuminen on välttämätöntä, koska kunnilla tai muilla sote-palveluiden järjestäjillä ei ole tähän tarvittavia rahoja, arvioi SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

Naisten säännöllisen työajan palkka on keskimäärin vain 84 prosenttia verrattuna miesten palkkoihin. Viime vuonna miesten keskimääräinen kuukausiansio oli lähes 600 euroa korkeampi kuin naisten.

Liittojen mukaan työmarkkinapöydissä palkkatasa-arvon ongelmia ei voi enää korjata, koska osapuolilla ei ole käytettävissään keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen samapalkkaerää.

–  Tällä muutosvauhdilla palkkatasa-arvo saavutetaan vasta vuonna 2090, mikä ei ole hyväksyttävää, muistuttaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Samapalkkaisuus mahdollista saavuttaa

SuPer ja Tehy huomauttavat, että samapalkkaisuuden tavoite on täysin mahdollista saavuttaa. Uusi-Seelanti on päättänyt nostaa naisvaltaisen sote-alan minimipalkkoja 15-49 prosenttia viiden vuoden aikana.

Saksassa on tänä vuonna päätetty nostaa julkisen sektorin palkkoja 8 prosenttia. Lisäksi Saksan hoitoalalle on kohdennettu satojen eurojen korotukset alan vetovoiman lisäämiseksi.

Suomessa sosiaali- ja terveysalan työvoimasta 90 prosenttia on naisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

Qantasin 19 tunnin lento New Yorkista Sydneyyn koettelee matkustajien ja miehistön kestokykyä

EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyvät – USA on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta

Kiinan talouskasvun hidastuminen jatkuu – heikoin vuosineljännes 27 vuoteen

Energiayhtiöiden myyntibuumi pääsemässä taas vauhtiin – kuntien talous on heikko ja ulkomainen pääoma etsii vakaita sijoituskohteita

Katso kuvasarja: Vaajakosken vesivoimalassa menossa laitoksen historian suurin remontti – voimala tehtiin 1940-luvun alussa kestämään, ja hyvin se on kestänytkin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.