Sukkatilauksien maksujen perinnästä laskutettiin ylihintaa – markkinaoikeuden kieltämä menettely koski kymmeniätuhansia suomalaisia

Markkinaoikeus on tuomiossaan kieltänyt perintäyhtiö Alektum Oy:n liiallisen perintäkulujen laskutuksen. Laittoman menettelyn kohteeksi joutuneet kuluttajat tilasivat esimerkiksi sukkia, partakoneenteriä ja laihdutustuotteita eri yhtiöiltä.

Kun kuluttajat jättivät tuotteiden laskut maksamatta, kyseiset yhtiöt siirsivät perinnän Alektumin tehtäväksi. Esimerkiksi kymmenen tavaraerän maksumuistutusten kulut ovat voineet kivuta 210 euroon, kun lain mukainen enimmäismäärä tällaisessa tilauksessa olisi 84 euroa.

Tuomiosta maanantaina tiedottaneen Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Juha Jokinen arvioi STT:lle, että Alektumin perinnän kohteena on ollut ainakin kymmeniä tuhansia henkilöitä.

Taustalla näytelähetyksistä alkaneet kestosopimukset

Yhteistä kuluttajien tekemille sopimuksille on ollut, että ne ovat sisältäneet edullisen tai ilmaisen näytelähetyksen, jonka jälkeen sopimus on jatkunut normaalihintaisena.

Perintäyhtiö Alektum on käsitellyt jokaista samaan tilaussopimukseen perustuvaa, muutaman kymmenen euron hintaista tavaralähetystä erillisenä sopimuksena, koska kuluttajalla on ollut koko ajan mahdollisuus irtisanoa tilaus tai peruuttaa seuraava lähetys. Jokaisesta tavaraerälähetyksestä lähetettiin kaksi maksullista maksuvaatimusta.

Markkinaoikeuden tuomion mukaan menettely ei noudattanut perintälain säännöksiä maksuvaatimusten enimmäismäärästä ja kustannuksista. Kirjeiden määrää ja kustannuksia samaa sopimussuhdetta koskien on rajoitettu sääntelyllä.

Tuomio ei koskenut alkuperäisten kuluttajasopimusten pätevyyttä tai voimassaoloa vaan käsittelyssä oli yksin perintätoiminnan lainmukaisuus.

Alektum ei vastustanut kieltoa

Alektum ei markkinaoikeudessa nähnyt tarpeelliseksi vastustaa kuluttaja-asiamiehen vaatimusta kiellon määräämiseksi, koska sillä ei enää ole oikeutta harjoittaa perintätoimintaa Suomessa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto peruutti tammikuussa 2019 Alektumin perintäluvan yhtiön toiminnassa toistuvasti ilmenneiden vakavien puutteiden vuoksi.

Alektum kuitenkin pyysi kiellon tehosteeksi vaaditun uhkasakon asettamatta jättämistä tai sen määräksi enintään 100  000 euroa. Markkinaoikeus määräsi kuluttaja-asiamiehen vaatiman 200  000 euron suuruisen uhkasakon.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Alektum voi hakea asiassa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Euroopan komissio hyväksyi Alankomaiden miljardituen lentoyhtiö KLM:lle

Admicom rekrytoi talousjohtajan asiakkaaltaan – Petri Aho aloittaa uudessa tehtävässään syyskuun alussa

Puukauppa hyytyi viidenneksen – Kantohinnoissa oli luisua ja nettikauppa harppasi pitkän askeleen

Ruotsalainen Alfa Laval ostamassa Metson ja Outotecin yhdistymisen ulkopuolelle jääneen Neleksen – kaupan arvo on 1,7 miljardia euroa

Puukauppa kävi nihkeästi alkuvuonna – maaliskuusta lähtien kauppa on kuitenkin käynyt samaan tahtiin kuin vuosi sitten

Koronan vaimentamilla pörssiyhtiöillä kova paine kertoa näkymistään – tuloskaudesta odotetaan synkkää

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.