Sukupolvenvaihdos Kyyjärvellä: Henri Kotanen otti perheyrityksen vetovastuun, vaikka hänellä on jo kaksi firmaa ennestään

Jarmo Kotaselle yrityksen muutos oli luonteva ratkaisu. ”Firma ei ole yhtä kuin minä”, hän sanoo.

Pienillä paikkakunnilla yrityksen jatkajan löytäminen on erityisen tärkeää. Jos omistajanvaihdos ei toteudu, pahimmillaan asiakas menettää luotetun kumppanin, kunta verotuloja ja työntekijät työpaikkansa.

Kuljetusliike Jarmo Kotanen Oy:llä on hyviä uutisia. Juuri kolmekymmentä vuotta täyttäneellä perheyrityksellä on takanaan sukupolvenvaihdos ja työt säilyvät Kyyjärvellä. Yrityksen jatkaja löytyi omasta perheestä, vaikkakin uusi yrittäjä asuu Seinäjoella.

– Se oli meidän molempien kanta, että yritys ja sitä myötä verorahat jäävät Kyyjärvelle, tuore toimitusjohtaja Henri Kotanen sanoo.

Kotasen perheessä sukupolvenvaihdosprosessi sujui jouhevasti. Asiasta alettiin keskustella viime joulun tienoilla ja kesäkuussa paperit oli tehty. Nuorempi Kotanen sanoi pohtineensa asiaa monelta kantilta, mutta vanhemmalle Kotaselle asia oli hetkessä selvä.

– Olen nähnyt vanhoja jääriä, jotka eivät halua luopua vehkeistään. En halunnut olla sellainen. Minulle on ihan sama, kuka minulle palkan maksaa. Jatkan yrityksessä kuljettajana, Jarmo Kotanen.

 

Kuljetusliike työllistää yhteensä neljä kuljettajaa. Omistajanvaihdoksen jälkeen yritys on hankkinut kaksi autoa lisää ja siten autojen määrä on tuplaantunut.

– Tarkoitus on vielä laajentua ja hankkia autoja lisää, Henri Kotanen toteaa.

 

Tällä hetkellä kuljetusliike ajaa lähinnä Kyyjärven lippulaivayrityksen Betset Oy:n betonielementtejä. Kotaset ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.

– Tehdas on naapurissa ja homma pelaa kaikin puolin hyvin. Muun muassa tehtaan ajojärjestelijä on todella asiallinen kaveri, Jarmo Kotanen mainitsee.

 

Kuljetusliike Jarmo Kotanen Oy:n kolmeen vuosikymmeneen on mahtunut värikkäitä vaiheita. Henri Kotanen on oikeastaan jo kolmannen polven yrittäjä, sillä Jarmon isä perusti Kyyjärven maansiirto E. Kotanen & Pojat -yrityksen vuonna 1978.

– Veljet olivat maansiirtopuolella ja itse ajoin puutavara-autoa. Pikkupojasta asti olen tehnyt puukuormia ja jo 15-vuotiaana ajoin puukuorman yksin Pietarsaareen, Jarmo Kotanen kertoo.

Yrittäjyys kiinnosti Kotasta niin paljon, että mahdollinen paikka YK-joukoissa Libanonissa vaihtui puutavara-auton ostoon isältä ja oman yrityksen perustamiseen.

Kotanen ajoi 24 vuotta pöllejä Suomen lisäksi Venäjällä ja Ruotsissa, kunnes homma alkoi maistua puulta. Vuorossa oli jauhesäiliöauton osto. Sementin ja kalkin ajo vaihtui myöhemmin rehunajoon.

Vuonna 2006 Kotanen osti ensimmäisen puoliperävaunun ja toimi DHL:n ja Schenkerin sopimuskuljettajana, kunnes vuorossa oli yhteistyö Betsetin kanssa.

– Työn viehätys tulee siitä, että vaihtaa sopivin välein hommia. Aina on uutta työtä löytynyt, Kotanen toteaa ja vitsailee pojalleen, että montako kertaa olen lopettanutkaan autoilun.

Tämänkertainen muutos lienee pysyvä. Kotanen uskoo, ettei jää kaipaamaan yrittäjyyttä. Muutosta helpottaa se, ettei Kotanen koe elämänsä rakentuvan yrittäjyyden varaan.

– Minä en ole yhtä kuin firma.

Se on silti varmaa, että tie kutsuu jatkossakin. Henri Kotanen sanoo, että isän luonne on ollut menevä. Arjen kilometrit eivät ole aina riittäneet vaan viikonloppuisin tien päälle lähdettiin asuntoautolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .