Suomalainen käyttää kolmanneksen tuloistaan kesälomaan

Suomessa käytetään keskimäärin 33,5 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista kesälomaan. Euroissa mitaten kesälomabudjetti Suomessa on noin 800 euroa. Vain kolmannes aikoo lisätä rahankäyttöään viime vuoden kesästä.

Suomalainen lomabudjetti on eurooppalaisittain verrattuna keskivertoa pienempi ja melkein puolet pienempi verrattuna Viroon ja Latviaan, joissa kesälomailuun menee eniten eli hieman yli 60 prosenttia talouden tuloista. Elintasoltaan samankaltaisissa maissa, kuten Iso-Britanniassa, Saksassa ja Tanskassa kulutus on kuitenkin Suomen tasoa tai jopa sen alle. Ruotsissa vastaava luku on korkeampi, reilut 41 prosenttia.

Tiedot selviävät Ferratum Oyj:n teettämästä Eurooppalaisesta kesäbarometrista, johon osallistui 5 685 kotitaloutta 17 Euroopan maasta.

Ulkomaanmatkailua vähemmän kuin muualla

Kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista – 41 prosenttia – pitää kesälomakulutuksensa viime vuoden tasolla. 28 prosenttia aikoo käyttää vähemmän ja 31 prosenttia enemmän rahaa kesälomallaan kuin vuosi sitten.

Kyselystä selviää myös, mihin rahaa käytetään. Suomessa suurin menoerä on kotimaan matkailu, johon menee viidennes lomabudjetista. 14 prosenttia kuluu perhejuhliin. Ulkomaanmatkailuun suomalaiset käyttävät rahaa huomattavasti vähemmän, 9 prosenttia. Esimerkiksi englantilaiset käyttävät kesälomalla 17 prosenttia ja tanskalaiset 15 prosenttia ulkomaanmatkailuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.