Suomalaiset ahmivat makeisia aiempaa enemmän – hammaslääkärit huolissaan

Makeisveron poistumisen aiheuttama herkkujen lisääntynyt kulutus on osa suurempaa ongelmaa, joka liittyy ateriarytmin muutokseen.

Hammaslääkäriliitossa ollaan huolissaan suomalaisten muuttuneista ateriointitottumuksista. Makeisveron poistumisen aiheuttama herkkujen lisääntynyt kulutus on osa suurempaa ongelmaa, joka liittyy ateriarytmin muutokseen.

– Meillä on tapahtunut sellainen hiukan valitettava muutos ruokakulttuurissa, että ateriointi on pirstaloitunut. Yhä suurempi osa ruuasta nautitaan aterioiden välillä, enemmän tai vähemmän sattumanvaraisesti napostelemalla, liiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen kertoi.

– Naposteltavat tuotteet aika usein ovat makeisveron piiriin kuuluneita tuotteita tai vastaavanlaisia suun terveyden kannalta haitallisia asioita.

Syömistrendien vaikutukset terveyteen näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä. Suomalaisten lasten ja nuorten hampaiden reikiintyminen oli pitkään laskussa, mutta myönteinen kehitys pysähtyi 1990-luvun puolivälissä ja sen jälkeen tilanne on pysynyt samalla tasolla.

– Aika ajoin raportoidaan käänteestä huonompaan, mutta mitään valtakunnallista trendiä huonompaan suuntaan ei ole havaittavissa, Hausen sanoi.

Hausenin mielestä ruokailutottumuksia pitäisi katsoa kokonaisuutena.

– Olisi kokonaisuuden kannalta tärkeä juttu, että ihmiset söisivät kunnollista ruokaa säännöllistä ateriarytmiä noudattaen. Silloin painonhallintakin olisi luontevaa ja saman tien tulisi syöneeksi suun terveyden kannalta hyvin.

– Ihmisten terveyden kannalta yleisesti makeisveron poistuminen oli valitettava juttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Makeisten myynti kasvoi makeisveron poistuttua – Asiantuntija: "Kovasti olen suruissani"